Normál kép: 1900bb_Page_107_a.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_107_a_nagykep.jpg   Méret: 1400x1050 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Transzváli öreg boer tíz fiával fölfegyverkezve.

Ismertető szöveg: Boer családok a háborúban.
A boer ember családja rendesen számos tagból áll s annál boldogabbnak és büszkébbnek érzi magát, minél több gyermeke, kivált fia van. A család tagjai közt példás békesség és kölcsönös tisztelet, szeretet uralkodik, a családfőnek pedig a régi patriárkákra emlékeztető tekintélye van még felnőtt s már külön házitűzhelyt alapított gyermekei előtt is.
A mostani háború kitörésekor az öreg boerok fiaikkal együtt vonultak a harczba s nem egy van köztük, a ki több fiával küzd az angolok ellen, mint a képünkön látható öreg, a kinek tíz fia közül csak a két legifjabb nem ment a harczba, mert ezek még kicsinyek. De puskájuk van már nekik is s bizonyára megtanultak már vele bánni.
A boer családi életre jellemzően irta meg Roberts, az angol fővezér, kormányának Kronje tábornok első kivánságát fogságba jutása után. Azt kérte ugyanis, hogy ne szakítsák el unokáitól, kik a háborúban is vele voltak. És ez nem is volt kivétel, mert nagyon sok idősebb boerral nem csak fiai, hanem unokái is együtt ott voltak a táborban. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 1.)



A Búr háborúk (Afrikaans nyelven:Vryheidsoorloeë [szabadság háborúk]) a mai Dél-afrikai Köztársaság területén lezajlott konfliktusok voltak, amelyben az Egyesült Királyság állt szemben az Oranje Szabadállammal és a Transvaal Köztársasággal (utóbbi hivatalosan Dél-afrikai Köztársaság, ami nem tévesztendő össze a mai állammal). ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page