Normál kép: 1900bb_Page_119_g.jpg   Méret: 770x928 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_119_g_nagykep.jpg   Méret: 1265x1525 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Nagy Zsigmond: Koldusok.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Tavaszi kiállítás a Műcsarnokban.
Esztendők óta ez az első eset, hogy a Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállítása nem internaczionális kiállítás. A rendezők féltek attól, hogy a külföldi művészek Párisba küldik legjobb műveiket s nekünk majd csak a salakja jut; nem küldtek tehát meghívót idegeneknek, hadd legyen ez a tárlat kivételesen csakis a magyar művészeké. Ezek a magyar művészek pedig addig bajlódtak a nagy világversenyre szánt alkotásokkal, hogy a mi mostani tárlatunkba csak gyéren jutott az immár lefolyt esztendő művészi termeléséből.
... A néző nagyon jól érezheti magát az ízléses termekben, s ezért ez egyszer megbocsáthatja a kiállítás rendezőinek, hogy számára különleges érdekességű műtárgyakról nem gondoskodtak...
A kiállítás nagyobb termeiben természetszerűleg a nagyobb méretű alkotások foglalnak helyet. ...
A többi termekben táj-, arcz- és genreképek tarkán váltakoznak. ... Nagy Zsigmond az élet egyik szomorú lapjára mutat a "Koldusok" ban... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)Gyügyei Nagy Zsigmond (1872 - 1932)
Festő, grafikus. Festészeti tanulmányokat Budapesten, Párizsban, valamint Nagybányán, a Szépművészeti Iskolában folytatott. Főként biblikus képei és portréi ismertek. Párizsban 1914-ben mutatta be műveit kollektív tárlaton. Madridba költözött még ebben az évben, majd 1920-ban Argentínába ment, de később visszatért Európába. Csoportos kiállításokon szerepelt a többi közt Londonban, Berlinben, 1926-ban és 1929-ben Budapesten, New Yorkban. Hazai közgyűjteményben a Magyar Nemzeti Galériában több műve is megtalálható. (Forrás: kieselbach.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page