Normál kép: 1900bb_Page_122_b.jpg   Méret: 770x549 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_122_b_nagykep.jpg   Méret: 1517x1083 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Abonyi Lajos családi háza Abonyban.
Túry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: Abonyi Lajos, eredeti nevén Márton Ferenc (Kisterenye, 1833. január 9. - Abony, 1898. április 28.) magyar író, földbirtokos.
... Eseménytelen életének, mely látszatra miben sem különbözött sok ezer középbirtokosétól, három fókusza volt: Abony, a népköltészet és a színház. Gyermekkori élményei a palócsághoz fűzték, de legjobban az Alföld nőtt a szívéhez, hiszen több mint félszázadon át élt a Pest megyei Abonyban, mint a nagyközség népszerű "Márton tekintetes ura" (valódi neve: Márton Ferenc). Annyira lokálpatrióta volt, hogy öregkorában elkészítette lakóhelye monográfiáját és sokszor emlékezett vissza falujának a szabadságharc alatti megpróbáltatásaira is. Patriarkális megyei kisúrként élt - és mégis másként.
... Számos elbeszélést és regényt is írt. A múlt század utolsó éveiben és a századfordulón az alföldi népélet idillikus hangú, patriarkális szemléletű ábrázolójaként az egyik legolvasottabb író volt. Irodalmi levelezését fia, Márton Lajos 1911-ben a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta, 7 db azonban a kecskeméti városi könyvtárba került, napjainkban a Városi Levéltárban tekinthetők meg. (Forrás: Wikipédia)



Abonyi Lajos emlékezete.
Abonyi Lajos (Márton Ferencz) két évvel ezelőtt elhunyt jeles elbeszélő- és népszínmű­írónk arczképét április 7-én leplezték le az abonyi kaszinóban, melynek ő igen sokáig buzgó elnöke volt. A kaszinó díszterme erre az alkalomra zsúfolásig megtelt előkelő közönséggel. ...
Bemutatjuk ez alkalommal ... Abonyban levő családi házát is, a melyben oly sok szép művet írta meg nemzetünk eme jeles írója. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page