Normál kép: 1900bb_Page_150_a.jpg   Méret: 770x998 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_150_a_nagykep.jpg   Méret: 1550x2010 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Krisztus alakja Munkácsy «Krisztus Pilátus előtt» czimű festményén.

Ismertető szöveg: ...Krisztus Pilátus előtt-jével a vallásos festészetet kelti új életre egy kritikával és kétkedéssel teljes korszakban...
...bibliai tárgyú képeinek hatása már egészen egyetemes, mert egyenlő húrokat pendít meg minden érező és hivő szívben. A cziklus első darabja: Krisztus Pilátus előtt (1881.) vallásos és történeti festmény egyszerre, a mennyiben nemcsak a szenvedő Krisztust állítja elénk, hanem a hitében erős vértanút is, s az eredmény, melyre szemlélése után jutunk, nem csupán vallásos jellegű meghatottság, de egyúttal komoly tanúlság is, mert a mester az események mellett az eszmék küzdelmét is érzékíti. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 6.)Munkácsy Mihály (1844-1900) Krisztus-trilógiája 1881-86 között készült, Párizsban. A két első festmény: a Krisztus Pilátus előtt (1881) és a Golgota (1884) még 1887-88-ban amerikai tulajdonba került: John Wanamaker vásárolta meg. Később, 1911-től a philadelphiai Wanamaker áruház különtermében állította ki, ahol minden böjti és húsvéti szezonban láthatta a nagyközönség is. Sajnos, 1988 februárjában elárverezték a gyűjteményt, így a Krisztus-képek két külön tulajdonoshoz kerültek. A harmadik mű, az Ecce homo (1896), a mester utolsó alkotása, hosszas vándorút után Debrecenbe jutott, s a Déri Múzeumban látható 1930 óta. ... (Forrás: Vigilia, 1989/3)Munkácsy Mihály, francia nyelvterületen Michel Léo de Munkácsy (született: Lieb Mihály Leó, Munkács, 1844. február 20. - Endenich, Németország, 1900. május 1.) magyar festőművész.
Munkácsy mélyről küzdötte fel magát, az asztaloslegényből híres festő lett, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította. A kor legnagyobb "szociológusa" is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. Tanulmányozta és nagy műgonddal lefestette a sorsukba beletalált embereket. Európai, keresztény és magyar polgár volt egyszemélyben és zseniális tehetségű festő, de ahhoz, hogy hatalmas méretű életművét létrehozza, nagy szorgalom, megfeszített szellemi és fizikai munka szükségeltetett. Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Nagy méretű vásznain készíti el kompozícióit gazdag embertípusokkal, eszköztárakkal mintegy előrevetítve a 20. századi karakterszínészekkel, számos statisztával és pazar díszlet anyaggal dolgozó, gazdag kiállítású színes széles vásznú filmek világát. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page