Normál kép: 1900bb_Page_175_m.jpg   Méret: 770x530 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_175_m_nagykep.jpg   Méret: 1255x865 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Dobogókő Thirring-sziklája.
Képek Budapest környékéről. - Dr. Thirring Gusztáv könyvéből.

Ismertető szöveg: A Magyar Turista-Egyesület Budapesti Osztályáé az érdem, hogy a főváros közönségének kezébe egy a főváros kies környékét tüzetesen tárgyaló útmutatót adott, melyből megismerheti s melynek kalauzolása mellett felkeresheti vidékünk érdekesebb pontjait. E munkából* mutatunk be néhány képet a főváros környéke tájszépségeinek ismertetésére.
Bármelyikét használva a fővárosból kiinduló közlekedési eszközöknek, minden irányban találhatunk oly pontokat, melyeknek fölkeresése akár természeti szépségeinél, akár történelmi vonatkozásánál fogva megérdemli a fáradságot. ...
A Dobogókőről nyíló kilátás a legszebbek közé tartozik az egész országban s ott járt külföldiek elismerték, hogy e vidék túltesz a Rajnának annyira magasztalt szépségein. A Dobogókőnek részletei közül különösen a Duna felé levő mély katlanban égnek meredő hatalmas sziklák, köztük a Thirring-szikla, vonják magukra leginkább figyelmünket.
(* Budapest környéke. Gyakorlati kalauz kirándulók, turisták és a természet kedvelői részére. Irta dr. Thirring Gusztáv, a fővárosi statisztikai hivatal aligazgatója, a magyar turista egylet központi titkára. 80 képpel és 12 alaprajzzal. Budapest 1900. Kiadja a magyar turista-egyesület budapesti osztálya.) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 27.)



A Dobogó-kő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. A hegycsúcson húzódik Komárom-Esztergom megye (Dömös) és Pest megye (Pilisszentkereszt) határa. Dobogókő mint településrész Pilisszentkereszthez tartozik, állandó lakosainak száma 133 fő (2001). ... Pilisszentkereszttől északra, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, a Balti-tenger szintje felett 700 méter magasan fekszik, Budapest és Esztergom között, nagyjából félúton. Tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt, tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. Dél felé lankásan emelkedik, észak felé viszont meredek sziklafalak és ezekbe vágott völgyek vannak, például a Rám-szakadék. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page