Normál kép: 1900bb_Page_179_g.jpg   Méret: 775x675 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Puli.
Az ebkiállításból. - Erdélyi fényképei után.

Ismertető szöveg: Az ebkiállításról.
Zajos csaholástól visszhangzott a múlt hét szombatján, s vasárnap és hétfőn a Tattersall egyik nagy födött helyisége, hol hosszú sorokat alkotó ketreczekben kevés híjján négyszáz mindenféle kutya volt elhelyezve: borjú nagyságú hatalmas állatok, macskánál kisebb apróságok, sima szőrűek, bozontosak, szálkások, vérebek, házőrzők, vadászkutyák, agarak, ölebek stb. a legnagyobb változatosságban. Mindenik ketreczben táblácskák hirdették a bent zajongó, vagy békén heverő állatok mineműségét, tulajdonságait, szerzett netaláni érdemeiket, hogy t. i. melyik nyert már itt, vagy másutt valami kitűntetést, ...
Mindezt a sok állatot pedig az ebkiállítás kedvéért gyűjtötték itt össze, a melyet az "Országos magyar ebtenyésztő egyesület" rendezett. A kiállítás nemzetközi volt; szombaton délelőtt nyitotta meg Darányi Ignácz földmívelési miniszter, kit ez alkalommal az egyesület elnöke, Gromon Dezső államtitkár üdvözölt.
A kiállítást sokan látogatták s gyönyörködtek a valóban szép és értékes állatokban. Különös feltűnést keltettek többek közt a Blátthy Ottó Titusz óriási nagyságú bernáthegyi ebei, ...
...
A kiállítást hétfőn Ő Felsége a király is meglátogatta, valamint József és József Ágost főherczegek. Széll Kálmán miniszterelnök, Darányi Ignácz, Fejérváry Géza, Plósz Sándor és számos előkelőség érkezett a király fogadására. Ő Felsége hosszasabb ideig szemlélte a szép ebeket s több ízben adott megelégedésének kifejezést. Majd megtekintette a "műkotorék" bemutatását is, hol a kis borzebek megtámadták s legyőzték a rókát. Sőt ezután egészen váratlanul, még egyszer vissza kivánt menni a felség a kiállításba, a mi már maga is mutatja, hogy mennyire sikerűlt az. ...
...
Az apró pulit a juhászok tartják és kedvelik nagyon. Mert a puli nem birkózik ugyan meg a farkassal, de rendkívűl okos, ügyes, ravasz kis jószág. Tökéletesen tudja, hogy a birkának nem szabad a vetésre menni s a juhász bátran elalhatik nyája mellett, a birka még se fog tilosba tévedni, mert ha valamelyik csak közel talál is menni a vetés felé, a puli rögtön ott terem s az engedetlen birkát mérges csaholással utasítja rendre, szükség esetén meg is csípvén a netalán makacskodók lábát. Bár erre alig van szükség, mert a kis pulinak óriási tekintélye van még a legnagyobb kos előtt is.
Baj azonban, hogy a kis puli a juhásznak bitangolásában is kitűnő segítője. A mint ugyanis a juhász éjjel rá ereszt valami tilosra, a puli már messziről észre veszi, ha valami csőszféle, csendőr, vagy ilyesmi közeleg s akkor aztán késedelem nélkül, villámgyorsasággal körűlnyargalja a legelésző nyájat s gyorsan elűzi azt a nem tilos területre. Még pedig a legnagyobb csendben s bár mennyire szeretné is: ilyenkor a világért el nem vakkantja magát. Úgy, hogy mire a csősz oda ér, már akkorára megint a nem tilosban legelész a birka, a puli pedig ott fekszik szépen gazdája mellett, mintha este óta meg se mozdultak volna.
A pulinak ezen tudománya azonban nem levén titok, bizony sok helyen már meg van tiltva a juhászoknak a pulitartás. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 27.)



A puli világszerte a legismertebb magyar terelőkutyafajta. Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. A külsejével nem törődtek. Mintegy 100 éve szervezetten tenyésztik. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page