Normál kép: 1900bb_Page_187_g.jpg   Méret: 770x1000 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_187_g_nagykep.jpg   Méret: 850x1105 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Baden-Powel ezredes, Mafeking védelmezője.

Ismertető szöveg: A Roberts győzelmei után is sokáig nagyon bántotta az angolokat, hogy bár óriási hadseregük az utóbbi időben több nagy sikert aratott s diadalmasan nyomult előre a boerok földjén, de egy helyen még mindig ostrom alatt volt egy angol város: a Baden-Powell ezredes által védett Mafeking. Ezt a megerősített helyet a boerok a háború elején mindjárt bekerítették s nem is hagytak fel ostromával egész május 17-ikéig, míg Roberts felmentő serege oda nem érkezett.
Mafeking fölmentésének hirét oly diadalmi újjongással fogadta London s egész Anglia lakossága, milyenre a higgadt, hidegvérű angol népet senki sem tartotta volna képesnek.
Baden-Powell, a kit a fölmentés hirére a királynő tábornoknak nevezett ki, 1875-ben született Oxfordban, hol atyja egyetemi tanár volt. Fiatal korában lépett a katonai pályára s Afghanistánban, Indiában, valamint az askantik elleni harczokban nagyon kitüntette magát. De legjobban most Mafekingben, melynek védelmezése alatt nemcsak vitézségének, hanem találékonyságának s jó humorának is sok jelét adta. Valahányszor a boerok megadásra szólították fel, mindig tréfás, gúnyolódó válaszszal tagadta meg; a város állapotáról Londonba küldött táviratai mindig lakonikus rövidséggel, önbizalommal telt hangon voltak fogalmazva. Különösen hiressé vált egy távirata, mely így szólt: "Semmi baj; elesett - egy kutya."
Baden-Powel különben nem csak mint vitéz katona, hanem mint nagy vadász is híres, sőt jeles aquarell-festőnek is mondják. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 3.)



Az 1899-1901 között zajló angol-búr háború egyik igen nevezetes szereplője volt egy bizonyos Robert Stephenson Smyth Baden-Powell lovassági tábornok (1857-1941), aki, mint a cserkészintézmény megalkotója elévülhetetlen érdemeket szerzett. A cserkészek hősünk monogrammja után csak BP (a nem angolosok kedvéért: Bi-Pi)-ként emlegetik ... (Forrás: lemil.blog.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page