Normál kép: 1900bb_Page_188_a.jpg   Méret: 770x485 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_188_a_nagykep.jpg   Méret: 2220x1400 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A német trónörökös nagykorúsítási ünnepélye. - A külföldi diplomaták tisztelgése a királyi palota fehér termében májas 6-ikán.
(Vilmos német trónörökös a trónmennyezet alján a császár és császárné közt állva, fogadja az előtte elvonuló diplomaták tisztelgését. A német császártól jobbra királyunk alakja látható.)

Ismertető szöveg: A közel két millió lakosú Berlin fényes ünnepélyeknek volt színhelye a közelmúlt napokban, midőn Vilmos, német trónörökös nagykorúsítása alkalmával királyunkat is vendégéül üdvözölte. Az egész város szokatlan díszt öltött; de kivált a fejedelmi vendég bevonúlásának fő útja, a külföldön is sokszor emlegetett Unter den Linden (Hársfasoros) nevű széles, egyenes útcza, mely a Spree folyó nagy szigetén álló várpalotához vezet, szinte káprázatos pompával volt diszítve.
...
Vilmos trónörökös 1882 május 6-án született Potsdamban. Abban a meleg családi környezetben nevelkedett, mely a német császár magánéletét oly szépen jellemzi s felséges apja személyesen felügyelt nevelésére. Az idén február végén tette le az érettségi vizsgálatot a plöni katonai intézetben. Nyulánk termetű, egészséges színű fiatal ember lett belőle; az utóbbi időben igen gyors növésnek indult s előbb kerek arcza kissé megnyúlt. Katonai s egyéb tanulmányai mellett a Hohenzollern-ház régi szép hagyományainak megfelelően kézműves mesterséget is tanúlt, még pedig esztergályosságot s mint mondják, szép jártasságot szerzett benne. Nagy kedvvel űzi ezenkívül a sportnak többféle nemeit, különösen a lovaglást s a kerékpározásban is valóságos mester. Jól játszik a hegedűn s ügyes vadász. Egy ízben nagyobb utazást tett nevelőjével Németországban s ez alkalommal megismerkedett hazája ipari életével is.
Most, nagykorúsítása után állandóan Potsdamban fog lakni, saját udvara lesz s az első gyalogos gárdaezredben teljesít katonai szolgálatot, mielőtt egyetemi tanulmányait megkezdené. Nagykorúsítása alkalmából több külföldi uralkodótól kapott kitüntetést; különben már korábban igen sok bel- és külföldi rendjelnek birtokában volt. Számos katonai czíme és rangja is van, így hadnagya az első porosz gárdaezrednek s azoknak a szász, bajor, würtembergi, osztrák-magyar és orosz ezredeknek is tisztje, melyeknek atyja, a császár ezredtulajdonosa. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 13.)



Vilmos porosz királyi herceg (1882-1951)
Vilmos porosz királyi és német császári herceg (németül: Kronprinz Wilhelm von Preußen, teljes nevén Friedrich Wilhelm Victor August Ernst; Potsdam, 1882. május 6. - Hechingen, 1951. július 20.) német császári és porosz királyi herceg, a Német Birodalom trónörököse, édesapja halála után a Hohenzollern-ház feje és a német monarchisták szemében III. Vilmos német császár és porosz király.
Vilmos herceg 1882-ben született a potsdami Marmorpalaisban II. Vilmos német császár és Auguszta Viktória schleswig-holsteini hercegnő első gyermekeként. Iskolás éveit a plöni Prinzenhausban töltötte, majd katonai körökben folytatódott tovább oktatása.
...
1914-ben, nem sokkal az első világháború kitörése előtt a trónörököst az 5. hadsereg parancsnokává nevezték ki. A herceg és csapata részt vett a verduni csatában, mely német vereséggel végződött. 1916 novemberében az 5. hadsereg helyett a Német trónörökös Hadseregcsoport (Heeresgruppe Deutcher Kronprinz) került az irányítása alá. A világháború végének közeledtével, mikor kezdett egyre világosabbá válni, hogy a németek nem nyerhetik meg a háborút, a herceg is egyre jobban beleszólt édesapja politikájába. Nagy szerepe volt abban, hogy 1917. július 13-án Theobald von Bethmann Hollweg lemondjon kancellári tisztségéről.
1918-ban kitört a német forradalom, melynek eredményeként megdöntötték a monarchiát. II. Vilmos császár és Vilmos trónörökös is aláírta a nyilatkozatot, melyben lemondtak a német trónról. Ezután a kormány száműzte őket az országból, több más családtaggal egyetemben. Vilmos herceg felesége, Cecília hercegné mindazonáltal Németországban maradhatott a gyermekekkel. A császári család tagjai száműzetések alatt a holland Wieringen szigeten éltek.
1923-ban a német kancellár, Gustav Stresemann visszahívta a herceget a száműzetésből. 1932-ben indulni szeretett volna a német elnöki választásokon mint Paul von Hindenburg ellenfele, azonban édesapja tanácsára végül elvetette az ötletet. Később szimpatizálni kezdett Adolf Hitlerrel és a náci párttal, mivel bennük látta a bolsevizmus és a marxizmus legfőbb ellenségeit. Több olyan szervezettel is kapcsolatban állt, melyek szorosan kötődtek a nácikhoz; illetve a párt több rendezvényén is megjelent. Egyik legjobb barátja, Kurt von Schleicher kancellár 1934-es meggyilkolását követően a herceg visszavonult a politikai élettől. 1919 és 1934 közötti tevékenységének nagy részét az jelentette, hogy megpróbálta előkészíteni a Hohenzollern-ház visszatérését és a monarchia visszaállítását; és eleinte úgy látta, hogy ebben Hitler támogatni tudná őt.
Mivel feleségével elidegenültek egymástól a száműzetés évei alatt, Vilmos herceg egyedül, magánemberként vészelte át a második világháborút családi birtokainak egyikén. Legidősebb fia, Vilmos Frigyes herceg elesett a háborúban 1940-ben. II. Vilmos császár 1941. június 4-én bekövetkezett halálával Vilmos herceg lett a Hohenzollern-ház feje, illetve III. Vilmosként névlegesen Németország császára és Poroszország királya. A világháború után a szovjetektől tartva rövid időre Franciaországba menekült. A szovjet csapatok elfoglalták a család brandenburgi birtokait, így a herceg Svábiában fekvő földjeire tért vissza. Itt hunyt el 1951. július 20-án, szívinfarktus következtében. Őt és feleségét is a Hohenzollern-kastélyban helyezték örök nyugalomra. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page