Normál kép: 1900bb_Page_196_b.jpg   Méret: 770x1224 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_196_b_nagykep.jpg   Méret: 805x1280 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Náday Ilonka.

Ismertető szöveg: Nem új dolog, hogy énekesnőink külföldön nagyobb elismerésre találnak, mint itthon; a művészek hazája széles e világ és nem lehet rosz néven venni tőlük, ha a haza határain kivűl is keresik a babért. Náday Ilonka anyja, Nádayné Vidmár Katalin, korábban szintén Bécsben aratta legszebb sikereit, mint az udvari dalszínház tagja, nevét még ma is élénken és rokonszenvvel emlegetik a bécsi körökben. Az édes anya szerepét most viruló szépségű leánya vette át s habár koránál fogva művészi pályájának még csak kezdetén áll, már is annyi sikert, s oly zajos hatást aratott, hogy a rövidke múltból biztató reményeket meríthet a fényes jövőre.
Náday Ilonka a színházi szezon alatt száztízszer lépett föl Bécsben. Már maga ez a szám is mutatja, hogy az esték túlnyomó részét az ő szerepkörei töltötték be. Nem mindennapi siker ez; mert hisz a bécsi közönség kedvelt énekesnői küzdöttek vele az elsőségért; rég kipróbált erőkkel kellett ifjú szárnyait összemérnie. Azonban Náday Ilonka egyéniségének bájával, érzések tolmácsolására hivatott kedves hangjával hamar kivívta maga számára az őt megillető helyet. S nem is lépésről-lépésre hódítá meg a talajt, hanem már első fellépésével foglyul ejté a szíveket. ...
Örvendhetünk ugyan egy magyar művésznő ilyetén sikereinek, melyek nagyban hozzájárúlnak a művészi becsvágy fejlesztéséhez is; másrészt azonban sajnálnunk kell, hogy e sikerek talán még távolabbra viszik tőlünk az ifjú művésznőt, ki legújabban Berlinből kapott kitüntető ajánlatokat. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 10.)



Náday Ilona (Jeszenszkyné), énekes­nő (N. Ferenc leánya), első színikisérlete 1897. nov. 23-án volt a Népszínházban, Márkus József "Kuktakisasszony" c. ope­rettjének Liza grófnő szerepében. 1899. okt. havában a bécsi An der Wien-szín-ház tagja volt. Ezután férjhez ment és lelépett a pályáról. (Férje: dr. Jeszenszky Manó, a világháborúban huszárfőhadnagy volt, hősi halált halt az éjszaki harcté­ren, a Frohnreich-féle attakban.) (Forrás: Magyar színművészeti lexikon)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page