Normál kép: 1900bb_Page_200_b.jpg   Méret: 770x414 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_200_b_nagykep.jpg   Méret: 2248x1210 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A párisi világkiállításból. - A magyar történeti osztály rendezőinek egy csoportja.
Középütt Széchenyi Hanna grófnő, tőle balra atyja Széchenyi Béla gróf és Szalay Imre, a Magyar Nemzeti Múzoum igazgatója áll; ő mellette Lipcsey József ül, szélül pedig Győry Árpád, a huszárkiállítás egyik rendezője áll. Széchenyi grófnőtől jobbra Radisics Jenő, az Iparművészeti Múzeum igazgatója ül, kitől jobbra Szádeczky Lajos, Földváry József kiállítási kormánybiztossági titkár, legszélül pedig Náray Aladár a kormánybiztosság párisi megbízottja látható.

Ismertető szöveg: A magyar történeti palota a párisi világkiállításon.
A nemzetek műveltsége messze századok mélyébe visszanyúló régi alapokon gyökeredzik. S most, a mikor egy új század küszöbén, a párisi világkiállításon a világ összes nemzetei megjelentek, hogy bemutassák az emberi munka, szellem és művészet legremekebb alkotásait, mi is elmentünk oda, hogy modern alkotásaink mellett mi is feltárjuk küzdelmes, de szép multunk emlékeit, melyek egy hosszú ezerév munkájának tanulságával avatnak fel bennünket a művelt nemzetek sorába. ...
Ezek a kiváló magyarok, kiket itt elsoroltunk, mind eljöttek Párisba, hogy tevékeny részt ve­gyenek e nemzeti munkában s berendezték ezt a kiállítást, melyet annyira csodálunk s melyben valóságos meglepetéssel láttuk gróf Széchenyi Bélát és kedves leányát, Hannát, oly hazafias buzgalommal dolgozni, míg minden rendben nem volt, nem röstelvén semmi dolog­hoz hozzányúlni a csarnoknak három hétig tar­tott berendezése alatt. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page