Normál kép: szoborpark_01_001resz.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: szoborpark_01_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Lenin, Vlagyimir Iljics Uljanov
[Pátzay Pál, 1965, bronz, 4 m]
XIV. Dózsa György út
Karl Marx és Friedrich Engels
[Segesdi György, 1971, gránit, 4,2 m]
V. Jászai Mari tér
Kulisszafal
A Végfal

Ismertető szöveg: Budapest XXII. kerületében található a Szoborpark sajátosan kelet-európai, de a világon is egyedülálló gyűjtemény: a Budapest utcáiról az 1989-90-es rendszerváltozás után eltávolított, a kommunista kultúrpolitikát reprezentáló szobrokat mutatja be. (Forrás: vendegvaro.utazom.com)



Lenin szobrát eredetileg a XIV. kerületben a Felvonulási téren állították fel 1965-ben. A márvány (később svéd vörösgránit) talapzaton úgynevezett pilon előtt állt Lenin négyméteres bronz alakja. 1989. május 31-én (Nagy Imre újratemetése előtt) elszállították felújításra. Ez inkább amiatt történt, hogy a tömeg a temetésen ne okozzon benne kárt. Bár akkor még szó volt róla, hogy visszaállítják, de már nem történt meg. Február 28. A Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága úgy dönt, hogy Pátzay Pál városligeti Lenin-emlékművét nem újítják fel, hanem lebontják. A szobor ma a parkban a vörös gránittól megfosztva áll, Előd Ákos által tervezett főbejárat (kulisszafal) homlokzatának bal oldalán egy boltívben.
A másik oldalon áll a világ egyetlen kubista stílusú Marx és Engels szobra. (Forrás: kozterkep.hu)



Vlagyimir Iljics Lenin (sz. Vlagyimir Iljics Uljanov) orosz nemzetiségű szovjet államférfi, a Szovjetunió első vezetője, marxista gondolkodó, a leninizmus névadója. (Forrás: Wikipédia)



Karl Marx német filozófus, közgazdász, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa, a marxizmus névadója. Elsősorban kapitalizmuskritikájáról és a történelem materialista értelmezéséről, osztályharcok történeteként való leírásáról ismert. Elméleti munkásságával és közvetlen részvételével több európai munkásszervezetben, köztük a Kommunisták Szövetségében és az Első Internacionáléban fejtett ki forradalmi tevékenységet. Főbb művei a Kommunista kiáltvány és A tőke. (Forrás: Wikipédia)



Friedrich Engels német forradalmár, filozófus, a Kommunista kiáltvány társszerzője, a kommunizmus tudományos elméletének megalapozója Karl Marx társaságában. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page