Normál kép: szoborpark_16.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: szoborpark_16_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kalamár József mellszobor
[Gyenes Tamás, 1957 bronz]
XXI. Csepel, Kalamár József (ma: Szent István) utca

Ismertető szöveg: Budapest XXII. kerületében található a Szoborpark sajátosan kelet-európai, de a világon is egyedülálló gyűjtemény: a Budapest utcáiról az 1989-90-es rendszerváltozás után eltávolított, a kommunista kultúrpolitikát reprezentáló szobrokat mutatja be. (Forrás: vendegvaro.utazom.com)



Kalamár József mellszobra eredetileg Budapest XXI. kerület, Kalamár József utcában (ma: Szent István utca) lett felállítva. 1992-ben helyezték át a Memento Szoborparkba. (Forrás: kozterkep.hu)



Kalamár József asztalos, segédmunkás, a csepeli gyárakban dolgozott. 1915-ben az I. világháború olasz frontján harcolt, innen küldte a Népszava című szociáldemokrata lapnak háborúellenes leveleit, amiért hadbíróság elé állították és elítélték. Hazatérése után szervezője és egyik vezetője volt a csepeli munkásmozgalomnak, amiért több alkalommal letartóztatták. A felszabadulás után 1948-ban Csepel főbírája lett, majd vállalati igazgató, 1954-től pedig a Csepeli Tanács elnöke, az MDP Központi Ellenőrző Bizottság és a Csepeli Pártbizottság tagja. Az 1956. októberi forradalom idején a csepeli Királyerdőben bujkált, de ellenségei rátaláltak és a helyszínen megölték. (Forrás: kozterkep.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page