Normál kép: magy_mueml01_0134.jpg   Méret: 770x1085 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml01_0134_nagykep.jpg   Méret: 1125x1585 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Zsámbékon van igen nevezetes templom-romunk, mely egy premontrei zárdához tartozott.
Itt a lébényi általános elrendezés és köríves-alakzás mellett már is oly idomokat látunk, melyek a teljesen kifejlődött csúcsíves stylnek sajátjai; e templom tehát az átmeneti kort igen jellemzőleg képviseli; midőn a jákinál több lépéssel közeliti meg a középkornak legkiválóbb épitészetét. Épitkezési ideje ismeretlen; a "Monasteriologiából" csak annyit tudunk, hogy 1258-ban a premontreiek e nevezetes birtokadományt nyertek, meglehet tehát hogy ennek folytán zárdájukban rendkivüli változtatások történtek. Francziaországban hasonló stylü épitmények már a XII. században fordulnak elő, a Rajnán a XIII. első évtizedeiben; ha a styl hazánkban fejlődött volna, a zsámbéki templomot ifjabbnak kellene tekintenünk a jákinál, de tudván, hogy hazánkban a kora-román alakzatokat használták egyidejüleg a késő románokkal és az átmenetiekkel, a zsámbéki templomnak építési évét a XIII. század csaknem első hat évtizedében kereshetjük, még pedig, ha a zárda lakosai közvetlenül Francziaországból jöttek, korábban, ha Németországból jöttek, későbben. ...
Igen nevezetesnek mondhatjuk ábránkon rajzolt nyugati homlokzatot. Az ikertotrony, mint érintém, még a nehézkés alaku román, mindnégy emeletén megtartja a tömött négyszöget és nem törik még a könyebb nyolczszögbe. Alsó emeletének két egymás fölötti ablaka, tág ugyan kivülről, de belső üre csak lőrésféle keskeny ürrel bír. A többi emeleten két oszlopkával elosztott hármas ablakot látunk. ... (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország ó-keresztyén, román és átmenet stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése)



A Premontrei kolostor romjai Budapesttől nyugatra, dombos vidéken, egy messziről látható halom tetején magaslanak, és mintegy uralják a környező tájat.
A templomrom egész pontosan egy háromhajós premontrei bazilika és kolostor maradványai, melyek a XIII. század közepén 1220-34 között épültek késő római - korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le, azóta áll ebben az állapotában. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg. Műemlék. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page