Normál kép: magy_mueml02_0127.jpg   Méret: 770x601 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml02_0127_nagykep.jpg   Méret: 2837x2213 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pozsonyi dom.
Könyöki József rajz.
Pollák Zsigm. metsz.

Ismertető szöveg: Építése a 13. században kezdődött. Mai alakja többszöri átépítés eredménye, ugyanis háborúk és földrengések során többször megsérült. A dóm tornya 85 méter magas, a legmagasabb Pozsonyban. A tetején van a Szent Korona másolata (150 kilogramm tömegű és 164 cm magas), melyet 2010. augusztus 18-án emeltek le restaurálás céljából. A templomtorony a város erődítményének része volt, így bástyaként is szolgált. Donner György Rafael tervezte a barokk Alamizsnás Szent János kápolnát. A templomban gótikus és reneszánsz síremlékek találhatók. Szent Márton ereklyéit a főoltár felett elhelyezett ezüstkoporsóban őrzik. (Forrás: Wikipédia)



A gótikus Szent Márton-dóm Pozsony legjelentősebb építészeti remeke.Ezen a helyen már épült templom 1221-ben védőszentje Szent Megváltó volt, de az 1270-es években II.Ottokár cseh királlyal vívott kűzdelmeg (háború) során tönkrement. A jelenlegi dómot az 1300-as évek elején alapozták háromhajós, gótikus bazilikának. Mindhárom hajója egyforma magas. A torony eggyúttal őrtorony is volt, mivel a vársánc mellett állott. A templomfal és a torony idővel elvesztette várvédő jellegét, a dóm új szentélyt, oldalkápolnát, déli előcsarnokot kapott.
Két évszázadig folyton épült, idővel reneszánsz elemekkel bővült, 1510-ben Bakócz Tamás püspök is építetett hozzá új részeket. Az építők egymást váltó nemzedékei között sokan működtek itt olyanok is, akik a bécsi Szent István-dómot vagy a prágai Szent Vitus-székesegyházat építették. 1732-1734-ben készült el a Szent János-kápolna. A dóm szobrainak, domborműveinek jelentős részét Donner György Rafael, a kiválló barokk szobrász alkotta. A nagy művész tíz, igen termékeny esztendőt töltött Pozsonyban. A dóm azonban csak 1895-ben kapta meg mai, végleges alakját. Legutóbbi felújjítása 1951-1975 között történt.
Neogótikus tornya 85 méter magas. Tetején három mázsa súlyú, aranyozott királyi korona csillog, annak emlékére, hogy 1563-1830 között itt koronázták a magyar királyokat, királynékat. A 11 király és 8 királyné nevét a szentély bal oldalán márványtábla érzi. A sor Miksával kezdődik, V.Ferdinánddal végződik, valamennyi a Habsburg-családból származott. (Forrás: templom.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page