Normál kép: magy_mueml02_0176.jpg   Méret: 605x1189 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Pálffy szobra.

Ismertető szöveg: ...A siremlék jelenleg a franciscánusok templomában van, csak az életnagyságu sárgás márvány szobra áll még a dom szentélyében.
A hős egészen felfegyverkezve jelenik meg, kis, mintegy oltárkán áll sisakja, melyre jobbját teszi, balja kardmarkolatára téve, a csipő magasságáig; lábán erősen megállapodik. Feje egészen egyéni; haja a homloktól felfésülve; bajusza felpederve; spanyol széles szakáll. A ferencziek temploma siremlékén levő szoborban nincsen egyéniség.
...
A szobor előadása nem igen dicséretes, hanem van mégis állásában és arczkifejezésében katonai magatartás, és az erély és bátorság meglehetősen sikerült kifejezése. (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország csúcs-íves stylü műemlékei)



Pozsonyi gróf Pálffy Miklós (Csábrág, 1552. szeptember 10. - Vöröskő, 1600. április 23.) országbíró, hadvezér, a "győri hős". A család Kont Miklós unokájától, Kont Páltól származtatja nevét, akinek keresztnevéből (I. Pál fia II. Pál) ered az ősi családnév. Apáról fiúra szállt a török elleni katonai szolgálat, sokan közülük a végvári küzdelmekben áldozták életüket. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page