Normál kép: 1855_pix_Oldal_52_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1089 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_52_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1889x2672 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Nachimoff orosz tengernagy (admiral).

Ismertető szöveg: Az orosz tengerészet nagy veszteséget szenvedett. Szebasztopol védőjének, Nachimoff tengernagynak halála által - ámbár a vélemények megoszlanak tengerészi tehetsége felett. A török hajóhadat ő semmisité meg Synope-nél - ezt némellyek olly tettnek állitják, melly Nachimoff tengerészi tehetségének legfényesebb bizonyitványa; mások ellenben könnyen megoldhatott feladatnak mondják - és hogy Nachimoff tehetségeinek csak a szövetségesek hajóhada elleni támadás lett volna valódi próbatéte, de mellyet ő váltig kikerülni igyekezett. - Ő egy szegény nemes ember fia, kit szülői csak a legnagyobb megeröltetés mellett birtak annyira neveltetni, hogy végre a tengerészeti hadfi (cadet) testületben felvétetett, hol aztán saját érdemei által egész a tengernagyságig emelkedett. - Szebasztopol bombázása alatt meggyőződvén a Malakoff-torony fontosságáról, e pont elhagyására semmikép nem lehete reá birni. Önmaga igazgatta, bátoritotta az itteni ágyutelepek tüzéreit, s innét vizsgálta azok távcsövén lövésének hatását, számtalan golyó fütyölt el mellette, míg végre egy puskagolyó halálosan találta főbe. Julius 12-én meg is halt, s akarata szerint Lazareff mellé temeték, az épülő félben maradt Wladimir egyházba. Azon helyet, hol elesett, egy a homokban az ellenség golyóiból kirakott gúla jeleli. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. november 11.)



1802. július 5-én született a Szmolenszk környéki Vjazemszkijban. 1818-ban fejezte be a kadétiskolát, s a Balti Flottához került. 1822-25 között világkörüli hajóutat tett a Krejszer fregatton. Az Azov sorhajó ütegparancsnokaként vett részt a törökök ellen vívott, 1827. évi navarinói csatában. Az 1828-29-es orosz-török háborúban a Dardanellák blokádjánál egy korvettet, 1829-ben Kronstadt visszaadásánál pedig a Pallada fregattot vezette. 1834-ben lett sorhajókapitány a Fekete-tengeri flottánál. Az 1840-es években végighajózott a kaukázusi partok mentén, deszantegységek partra tételében és a partvonal megerősítésében vett részt. 1845-ben ellentengernagy és hajóraj-parancsnok, 1852-ben altengernagy és egy hajóosztály vezetője lett.
...
Nahimov fontos szerepet kapott a krími háborúban, amelynek kiváltó oka a görög és római szerzetesek viszálya volt a jeruzsálemi szent helyek fölött.
...
Kornyilov 1855 februárban elesett, ekkor Nahimov vette át katonai kormányzóként Szevasztopol védelmét, s minden eszközt felhasznált az ostromlott város megerősítésére. A kikötő parancsnokságát is kézbe vette, s a helyőrség irányítása során számos kiváló tehetséget ösztönzött a védelem szervezésére, szárazföldön és tengeren egyaránt. Ezen kívül Nahimov irányította a tengerész-alakulatokat, a tartalékok képzését és előkészítését is. Rátermetten oldotta meg a hadi igazgatás kérdéseit, s vezette a katonai műveleteket, az ellenséges támadások visszaverését, nagy figyelmet szentelt a tüzérségnek, kiépítve az ütegek állásait és a hátországi biztosítást. Július 10-én azonban az első védvonal megerősítését ellenőrizve fejlövést kapott a Malahov kurgánnál, s július 12-én meghalt.
...
Nahimov tengernagyot a Vlagyimir székesegyházban temették el Szevasztopolban, emlékműve a városban ma is látható. 1944-ben szovjet haditengerészeti kitüntetést neveztek el róla, s ma a nevét egy haditengerészeti középiskola és egy Kirov osztályú cirkáló viseli. (Forrás: Múlt-kor)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page