Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_08_Kep_0002.jpg   Méret: 770x565 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_08_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2275x1669 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gróf Batthyány Lajosné kastélya Dákán.

Ismertető szöveg: Azon szomoru idők után, midőn honfitársaink a hazától távol bujdostak, midőn ősi birtokaik elkoboztattak, a legtiszteltebb honleány, gróf Batthyány Lajosné is külföldön hordozá több évig magával a legnagyobb fájdalmat, mely nőt s honleányt érhet. Visszatérve hazájába, üdvözült férje gyönyörü birtokát, Ikervárt (Vasmegyében) idegen kézen találta. A főváros nagyon is fájdalmas emlékeket újitott föl szivében, magányt keresett, hogy azt a sok mindenfélét - mint mondani szokta - mi szivét sebzé, ne lássa, hogy egyedül kedves családja körében zavartalanul élhessen hazája föltámadása reményének. - Dáka (Veszprémb.) akkor a nemzeti szinház egykori intendánsának, Festetits Leo grófnak tulajdona, s eladó volt. A szép jószágot a szomszéd Pápa s egész Veszprémmegye kimondhatlan örömére gróf Batthyány Lajosné vette meg, s azóta mint a vidék szelid nemtője, napjait többnyire a kellemes Dákán tölti.
...
Ugy hiszszük, hogy minden magyarnak kedves dolgot teszünk, midőn az első magyar miniszterelnök özvegyének lakhelyét mutatjuk be e lap olvasóinak. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. márczius 17.)



Az épületről az első írásos emlékek 1800-ból valók, később ezt az épületrészt bővíttette, korszerűsíttette ifjú Nádasdy Tamás s a kastély 1820-ban nyerte el ma is látható formáját. A Nádasdyak után a Festeticsek birtokához tartozott, majd 1858-ban vásárolta meg a svájci emigrációból hazatért özv. Batthyány Lajosné. A grófné emlékszobát alakíttatott ki a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére. A kastélyt 1942-ben Veszprém Vármegye vette meg és az épületben 1949-ben nyílt meg a szociális otthon. (Forrás: Dáka község honlapja, daka.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page