Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_02_Kep_0002.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_02_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Diósgyőri tó.

Ismertető szöveg: "Midőn lapunk mai számában 'Felsöborsodi képek' ismertetését kezdjük meg, lehetlen, hogy eszünkbe ne jusson egyszersmind hazánk egyik legigézöbb vidéke, a diósgyőri. Diósgyőr mezőváros Borsodmegyében, Miskolcztól egy órajárásnyira fekszik. ... Lakosai igen iparosok és értelmesek. Egy papir- és üveggyára sok embert foglalkodtat, s még többet jóhirü vashámorai. Ez ipartelepek vizerejének összegyűjtésére szolgál a hegyek között egy nagy tó, mely Diósgyőr vidékének kétségtelenül egyik legregényesebb pontját képezi." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. április 28.)Hámori-tó
A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként. A jelenlegi méretű tavat 1810-ben hozta létre a kohászat állandó vízellátása érdekében Fazola Frigyes. A gyár vízgazdálkodásában a tó igen fontos szerepet játszott: vízállását naponta mérték, a zsilipek nyitását gondosan följegyezték.
A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján vezet a Bánkútra vezető autóút, a másik oldalon festői sétány található. A völgyzáró gáttól nem messze, a völgy jobb oldalában fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page