Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_13_Kep_0002.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_13_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2278x1595 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Felső-borsodi képek : Putnok.

Ismertető szöveg: "Ezen magyar mezőváros a Sajó balpartján, kies vidéken, hegyek aljában fekszik. A város csinos, és kellemes benyomást gyakorol a szemlélőre. Putnoknak hires hetivásárai vannak, a vidékről számosan látogatják s ez a várost különösen élénkíti.
A város legderekabb felől emeletes épülete a rajzunkon, (mely Serényi-kertböl van levéve) előtérben látható gróf Serényi László-féle, angolkerttől környezett, kastély.
Ezen kertből gyönyörü kilátás nyilik a Sajó-völgyre, melyen átjöttünk, s annak gömöri részére, e megye regényes hegyeire s a putnoki szőlő-dombokra, melyek jó fehérbort teremnek, de ezeken felül már nincs is Gömörben szőlős-hegy.
A hol most a kastély áll, azon a halmon emelkedett hajdanta a putnoki vár, melynek most nyoma sem látszik, mert rommaradékaiból a kastély épült.
...
Rajzunkon látni még előtérben az uj nagy r. kath. templomot, továbbá lent a városban a reformátusok egyházát, a putnoki hegyeket, távol a háttérben pedig a Sajó-völgy hegyeit. A kert mellett van a putnoki tér, mely kellemes helyen fekszik s csinos épületektől van környezve." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. június 2.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page