Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_15_Kep_0002.jpg   Méret: 770x525 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_15_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2760x1881 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Popokatepetl mexikói tűzhányó, Tlamakas helységből tekintve.

Ismertető szöveg: "Közép-Amerikában, a legforróbb égöv alatt, örök-hóval borított óriási hegylánczok huzódnak északtól lefelé délirányban. A csucsok közől többen vulkáni természetüek. Ezek közt legmagasabb az Orizaba nevü tűzhányó, melynek tölcséréhez még csak néhány halandónak sikerült eljutni. A Popokatepetl tűzhányó mindjárt az emlitett után következik, sőt természettudományi tekintetben amannál sokkal nevezetesebb. ... (Jelen rajzunk Rosti Pál érdekes amerikai utazásának diszes képei után készült...)" (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. június 9.)Popocatépetl ... a hétköznapokban csak El Popo vagy Don Goyo néven emlegetnek - egy aktív vulkán és egyben a második legmagasabb hegycsúcs Mexikóban az 5636 m magas Pico de Orizaba után. A Popocatépetl elnevezés ... "Füstölgő Hegyet" jelent. A Popocatépetl a Transz-mexikói vulkanikus öv keleti felén helyezkedik el, északon pedig a Paso de Cortés nevű hegygerinccel az Iztaccíhuatl tűzhányóhoz csatlakozik.
Popocatepetl Mexikó egyik legaktívabb tűzhányója, több mint 20 alkalommal tört ki, mióta a spanyolok 1519-ben ide érkeztek. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page