Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_04_Kep_0001.jpg   Méret: 770x499 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_04_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2111x1368 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Revistye váromladéka.

Ismertető szöveg: "... Zsarnócztól mintegy félórányira, az elöbb leirt tágasabb völgy szélén, a Garam jobb partján, egy önálló hegyen állanak e romok, és mint képünkön is látható, még elég magas és erős falakkal, melyek még sokáig kiállandják az idők viharait.
A vár nem magas hegyét gyönyörü erdős bérczek környezik, mig alját a Garam sebes vize mossa; oldalában pedig egy "Várallja" nevü kis tót falu szegény viskói terülnek el, melyeknek még szegényebb lakosai a közel bányákban foglalatoskodnak, avval szerezvén élelmüket. ..." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. június 30.)



Revistyeváralja (szlovákul Revištské Podzámčie) Zsarnóca településrésze Szlovákiában a Besztercebányai kerület Zsarnócai járásában.
Zsarnócától 4 km-re északra fekszik, a városhoz tartozik.
Revistye földjét egy Esztergomban kelt 1228-as oklevél említi először "terra Ryvcha" alakban. Várát a Miskolc nembeli Bés pohárnokmester, vagy ennek unokatestvérei a Vezekényi család ősei építtették a 13. század második felében. A várat 1331-ben említik először, amikor már királyi vár. 1442 körül Giskra cseh zsoldosai foglalták el. 1479-től a Dóczyaké lett, akik olyan gazdagsággal rendelkeztek, hogy még a bányavárosokkal is rivalizáltak. Ebben az időben alakult ki a 22 hektáros halastó, mely a halászat mellett számos madárfaj kedvelt fészekrakó helye lett. A 17. században a Lippaiaké, majd a selmecbányai kamarához tartozva a kincstáré volt. 1677-ben német őrséget raktak bele, de miután Körmöcbányát a császáriak feladták az őrség megszökött, így Thökölyé lett. Ekkor a vár telejesen kiégett, de a kamara helyreállíttatta. A 18. században még lakták, de 1792-ben egy villámcsapás következtében újra leégett és ezután magára hagyták, azóta pusztul.
Vályi András szerint "Revistye-Várallya. Tót falu Bars Várm. földes Ura a' Selmetzi Kamara, lakosai külömbfélék, fekszik Zsarnóczhoz nem meszsze, mellynek filiája; határja középszerű, makk termő erdeje van, legelője elég, keresettyek a' Bánya Városokban."
Fényes Elek szerint "Revistye, tót falu, Bars vmegyében, a Garan mellett, a régi revistyei várhegy tövében: 250 kath. lak. Feje egy kamarai uradalomnak. Ut. p. Selmecz."
1910-ben a falunak 242 szlovák lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Bars vármegye Garamszentkereszti járásához tartozott.
A falutól északra a Garam partján emelkedő 314 m magas hegyen állnak Revistye (Ricse) várának romjai. Falai helyenként emeletnyi magasságban állnak. A kétemeletes várnak eredetileg négy tornya volt. Falai a korabeli források szerint a Garamig nyúltak le. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page