Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_17_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1016 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_17_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1485x1960 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyar viselet történetéből : 4. Végvidéki és rendes gyalog katona 1730-ból.

Ismertető szöveg: "Az első alak egy magyar végvidéki gyalog katonát ábrázol 1730-ból; ez még teljesen magyar öltözetet visel. Fején magas, egyenes föveg ellenző nélkül, a főveg közepe táján elől egy rézrózsával; termetén czombig érő hosszu mellény, derekon övvel körül kötve; e felett rövid magyar dolmány nyitva; ez és a mellény kétsoros zsinórzattal van diszitve; továbbá magyar szüknadrág és topán. Válláról hosszu galléros köpönyeg foly alá. - Fegyvere hosszu nehézkes, de rövid-szuronyos puska és rezes kard, mely derekáról függ. - Öltözete szinei ezredenkint változók.
A második alak egy magyar gyalog katona hasonló főveggel; hosszu fehér mellénye, veres zsinórzatu és veres övvel körülövezett. E felett van hosszu fehér kabátja, veres (vagy más szinü) hajtókával s lehajtott gallérral. A zsinórzat helyét hármasával két szakaszba osztott széles, bojtos, veres sujtás pótolja; kabátjának első és hátulsó szegletei összetüzvék. Ez a boldog emlékzetü frakk bölcsője volt, melyből ez utóbb teljesen kinőtte magát. Ezen öltönydarab már vegyitéke az attilának és frakknak. - Lábait magyar veres nadrág zsinórzat nélkül és fekete topán födi. Fegyvere szintén hosszu szuronyos puska és kard. Bal válláról jobbra függ fehér szijon a tölténytáska, ellenkező irányban pedig egy vékony szijon tarsolya." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. augusztus 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page