Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x688 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1905x1701 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A sziami király és neje.

Ismertető szöveg: "Ime itt ül előtted, nyájas olvasó, egy elpuhult és tunya nép fejedelme, egész pompájában, itt látod a hiressé válni akaró Sziam-ország felséges királyát, a kinek pogányul hangzó neve: Szomdecs-Fra-Paramende-Maha-Monghut, s ott ül mellette az ő bájakban nem igen gazdag hitvestársa, a kinek nevével nem szolgálhatunk. E kép hü másolata azon fényrajznak, melyet a többi ajándékok között Napoleon császárnak maga küldött meg a sziami felség. Mint látjuk, ott ül ő ázsiai felsége (ne kivánja senki, hogy nevét még egyszer leirjuk) felséges feleségével együtt egy megrakott asztal előtt, melyen azon ajándékok láthatók, mikkel néhány évvel ezelőtt Napoleon császár nyerte meg az ő hajlandóságaikat. Van ott mindenféle pipereeszköz finom porczellánból a felséges menyecske számára s több kristályüveg, megtelve finom liqueurökkel, valószinüleg az uralkodás gondjaitól gyötört férjnek szánva, búkergetőül. A király öltözete tanusitja, hogy, a mennyire az állam magasabb érdekei és a sziami szabók tudománya megengedik, nagy mértékben iparkodik az európai divatot utólérni. Alsó lábszárának határáig ez némileg sikerült is. Süvege az angol invalidusok fővegére emlékeztet ugyan, de kurta nadrágja, mellénye és frakkja, valamint melltüvel összetartott, alacsony, világos nyakkötője már valami franczia divatkép másolatára mutatnak. Jobb kezében sétabotot tart, sőt zsebkendőt is, a mi a polgárisulás magasabb fokát mutatja, semmint képzeltük volna. Lábszáránál az ősi szokást hiven megtartotta, itt csupa meztelenség; de lábán a papucs ismét a civilisatio hatását bizonyitja. - A királyné, ugy látszik, még nem vehette rá magát, hogy az európai divatnak hódoljon.
Ott ül ő, nemcsak krinolintalanul, de még czipő és harisnya teljes hiányában is; a haj fodrászatban sem vitték sokra udvari dámái és komornái. Ruhája, mely egyik vállát s karját teljesen szabadon hagyja, egészen pongyolán omlik le tagjaira. Ki tudja, hát ha igy tetszik legjobban királyi urának és férjének, és - saját magának." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. szeptember 8.)IV. Ráma (Mongkut), teljes nevén Phra Bat Somdet Phra Poramenthramaha Mongkut Phra Chom Klao Chao Yu Hua ... (1804. október 18. - 1868. október 1.) a Thaiföldön (Sziám) uralkodó Csakri-dinasztia negyedik királya volt, 1851-től 1868-ig uralkodott. Az ország egyik legnagyrabecsültebb királya volt.
Thaiföldön kívül a The King and I című film és musical, illetve az Anna és a király című film különböző feldolgozásaiból ismert, melyek Anna Leonowens Sziámban töltött éveiről írt naplója alapján készültek.
Uralkodása alatt Sziámban már a kezdetektől érezhető volt a nyugat terjeszkedő politikájának nyomása. Mongkut bevonta a nyugat fejlesztéseit országa modernizálására irányuló törekvéseibe, mind a technológia, mind a kultúra területén, amivel A tudományok és technológia atyja jelzőt vívta ki magának Sziámban.
Mongkut ismert volt még arról is, hogy testvérével, Chutamani herceggel, mint alkirállyal együtt uralkodott. Chutamanit 1851-ben koronázták meg Pinklao néven. Mongkut biztosította őt, hogy sajátjával egyenlő hatalomban részesíti őt. Mongkut uralkodásának idején egy sziámi nemesi család, a Bunnag (House of Bunnak) is elérte hatalmának tetőpontját, és a Csakri-dinasztia támogatásával Sziám legerősebb nemesi családjává vált. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page