Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_06_pix_Oldal_14_Kep_0001.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_06_pix_Oldal_14_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Migazzi kastély.

Ismertető szöveg: "Budapest közönsége, mióta a gőzösökön történő nyári kirándulások divatba jöttek, nehány év óta saját szemlélete után ismeri a bájos fekvésü s most elhanyagolt Migazzi-kastélyt, - melynek ismertetését és rajzát jelen alkalommal közöljük.
E kies fekvésü kéjlak megérdemlené, hogy illető birtoklói nagyobb figyelemre méltatnák, s legalább egy pár nyári hónapot itt töltenének; mert hogy ezen lakot a halhatlan emlékü gr. Migazzi Kristóf volt váczi püspök ily czélra épitette, azt valamint az épület szerkezete, ugy a gyönyörü tájék, hová az fektetve van, világosan mutatják; sőt maga e felirás, mely a bejárás, vagy is főkapu homlokán egy márványkő-táblán bevésve látható, ezeket tartalmazza:

Pontificium Vaciensium animis,
Loci amoenitate relaxandis,
Eorum corporibus
Aeris Salubritate reficiendis
Cristophorus Cardinalis
Archi-Episcopus Viennensie
Has aedes condidit,
Et a gentis suae nomine
Castellum Migazzi appellavit
Anno Domini MDCCLXVIII.

...
Az ebédlő jobb oldalán van még egymásba nyiló három nagy szoba, a másodiknak szegletén van egy gömbölyü ablak, mely szintén pompás kilátással kecsegteti a természet barátját; a harmadik szoba ablakai az erdő felé igen regényes kilátást mutatnak. Az ebédlő bal oldalán egy nagy mellékszobán keresztülmenve találjuk a hálószobát, s ennek szomszédságában levő kis szobából, egy nagyszerü ablak nyilik a kápolnába; a kápolna nem nagy, de csinos, rendes padok vannak benne, s az oltár Nep. sz. János tiszteletére van emelve, kinek a prágai hidról a Moldva vizébe való vettetését ábrázolja az oltár feletti puszta falra festett kép. A szentély boltozatán Migazzi kardinális családi czimere látható ezen körirattal: "Christophorus Card. a Migazzi Anno 1774." tehát hat évvel később készült, mint a főkapu. - Az első emeletből csigalépcső vezet a padlásszobákhoz; itt még tizenkét kis szoba, és egy nagyobb találtatik." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. november 24.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page