Normál kép: 469-480_pix_oldal_3_kep_0001.jpg   Méret: 770x517 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 469-480_pix_oldal_3_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1223x821 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Bordeaux-i szüret

Ismertető szöveg: "A leszedett szőlőt puttony- vagy kosárban a borházba hordják. Itt meg­tiporják erős férfiak, kik a bortánezot kibirják. E műtét, mint rajzunk (1-fő kép) mutatja, egy hosszú, válualaku asztalon történik. A szőlőszárt, vagy csutkát gereblyével szedik ki. A lé csatornán csurog le, melly ezután nagy kádakba, a pinczébe (2-ik kép) kerül. Francziaországban több helyen, mint Champagne és Claret vidékén, sajtó segélyével nyomják ki a szőlőlevet, a tiprásnak különösen tisztátlansága miatt levén ellenei; de a bordeauxi borgazdák azt állítják, hogy az ember lábaival itt semmi eszköz nem ér föl tökélyben; mi pedig a tisztátlan részeket illeti, ezek szűréskor és forráskor úgyis mind eltávoznak a borból. " (FOrrás: Vasárnapi Ujság, 5. évf. 40. sz. (1858. október 3.))


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page