Normál kép: 271_306_pix_Oldal_05_Kep_0001.jpg   Méret: 770x481 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 271_306_pix_Oldal_05_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2503x1565 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A török küldöttség.
(Borsos, Doctor és Varság fényképe után rajzolta Neumann.)
Szulejmán Seikh Efendi, Mehemmed Mukhlisz Efendi, Hodsa Mehemmed Efendi, Ahmed Fazil Efendi, Tevfik Efendi, Huszni Bej, Abdul Baki bej, Raif bej, Nuri Resad Bej, Ragib Bej, Ali Dsevad Bej, Esszad Bej, Semszeddin Bej, Ali Dsevad Bej

Ismertető szöveg: A török társadalomnak több osztálya volt közöttük képviselve. A küldöttség vezetője, az a tisztes ősz, Szulejman Seikh Efendi, a papi osztály egyik kiváló képviselője. A mi Szulejman seikhünk nemcsak egy klastromnak a főnöke, hanem az összes középázsiai (özbeg) szerzetek főnöke. Székhelye Konstantinápolyban van, s innen igazgatja az alatta álló szerzeteket.
A másik alak, ki különösen is kiemelendő, Hodsa Mehemmed Efendi. A hodsa (tulajdonképen khodsa) tanárt jelent s mint ilyen rokonértelmű a müellim szóval, mely szintén tanárt jelent. Ilyen a mi Hodsa Mehemmed Efendink is. Ő a Jeni Dsámi-medreszéjében (kollégiumában) nemcsak a logika és jog tanára, de annak egyik szónoka is.
A küldöttségnek egyik szintén derék és jeles tagja Huszni Bej, Adrinápoly város országgyűlési képviselője.
Hasonló érdeklődéssel volt közművelődésünk iránt Mehemmed Mukhlisz Efendi, a galata-szeraji lyceum al-igazgatója.
A legrokonszenvesebb alakok egyike volt Ahmed Fazil Efendi, a török magánjog és az arab nyelv tanára. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1877. május 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page