Normál kép: 463_558_pix_Oldal_13_Kep_0001.jpg   Méret: 740x1141 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Kurd főnök.

Ismertető szöveg: A kurdok az Euphrat folyó keleti medenczójét lakják, azt, melyben - az első csatahely e háborúban - Bajazid is fekszik.
Erőteljes, hatalmas termetű emberek, sasorral, nagy mélyen ülő szemekkel, melyek sajátságos kifejezést kölcsönöznek arczuknak. Fejőket többnyire leberetválják, s hatalmas bajuszt viselnek, de a szakált inkább csak az öregek szokták megnöveszteni. Ruházatuk Csínos, sőt festői és elég kényelmes. Bokáig érő kecskeszőr nadrágból, s elől-hátul nyitott felöltőből áll az, melynek a könyöknél kiszélesedő ujjai gyakran földigérő bő ujjait szabadon hagyják lelógni.
A kurd katonák - a mi különben pleo-nasmus, mert minden tagjabiró kurd katona, - sokféle fegyvert viselnek, néha egész arzenált, 8 elmondhatni rólok, hogy állig fegyveresek. Lőfegyvere is van némelyiknek, de az igen gyarló, többnyire régi kovás puska és pisztoly. De van hosszú lándzsájok, felső végén bojttal diszitve, görbe kardjuk, néha több is egynek, hosszú, széles, kétélű handzsárjuk és késeik. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1877. augusztus 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page