Normál kép: 655_750_pix_Oldal_13_Kep_0002.jpg   Méret: 770x540 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 655_750_pix_Oldal_13_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1688x1184 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A háboruból: Csatározás a plevnai úton.

Ismertető szöveg: "Előőrsi csatározás!" - igy szokták nevezni ama kisebb-nagyobb jelentőségű összetűzéseket , melyek olyankor, mikor két - csatára kész - hadsereg farkasszemet néz egymással, nem csak mindennap, hanem naponként többször is elő szoktak fordulni. Minden nagyobb ütközetet ily előőrsi csatározások előznek meg. A két, harczolni készülő fél lovasságából egy-egy csapat kiválik, s kémszemlére indul az ellenség által elfoglalt területre. Ha ilyenkor ellenséges lovasságra vagy gyalogságra bukkan, mindjárt kész a csetepaté.
Czélja az efféle kémszemléknek nem az, hogy azokból komoly csata fejlődjék, hanem az, hogy az ellenség hadállásai, számereje, a különböző fegyvernemhez tartozó csapatok és különösen az ágyuk elhelyezése, - melyek felől az ellenséget tévedésben tartani nagy fontosságú taktikai föladat, - pontosan kitudassék s a támadó parancsnok tájékozza magát, hol van az ellenség legerősebb állása, s melyik az a leggyengébb oldala, a mely felé a támadás leginkább biztat sikerrel.
E lovas kémszemlei csetepaté augusztus 30-án ment végbe Plevna előtt azon az estén, melyre az úgynevezett harmadik plevnai csata következett. A harczoló felek orosz huszárok és cserkesz lovasok voltak. Hogy e két összetüzés alkalmával a törökök vonultak vissza, ez a körülmény nem gátolta meg azt, hogy a harmadik "plevnai nap" is a törökök dicsőségét szaporítsa. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1877. október 7.)



Képünk előőrsi portyázó cserkesz csapatot mutat, kik óvatosan közelítenek az ellenség hadállásai felé. A festői, marczona alakok prémes sipkáikkal, fegyveres övükkel, s mellükön a puskatöltényekkel érdekes képet mutatnak, á mint támadásra készen körülkémlelnek olykor egy-egy lövést váltva a visszavonuló ellenséggel. Hogy visszavonulóban van, mutatja a kép jobb szögletében látható elesett orosz katona. De az ellenség golyója is elér idáig, s az első öreg cserkesz lova, golyótól találva ép most van elbukóban, mialatt lovagja hirtelen kiszabaditá lábát a kengyelből, hogy idején leszállhasson róla, mielőtt az maga alá temetné. A kép közepén egy fezes török tiszt, - bizonyosan a csapat vezetője - látható. (Forrás: 1877. november 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page