Normál kép: 655_750_pix_Oldal_14_Kep_0001.jpg   Méret: 770x832 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 655_750_pix_Oldal_14_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 987x1067 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Báró Kochmeister Frigyes.

Ismertető szöveg: Báró Kochmeister Frigyes 1816-ban született Sopronban. A kora árvaságra jutott ifjú kiképeztetését a bécsi polytechnikumon nyerte Utóbb kereskedői pályára lépett s Pesten nyert alkalmazást, Török Frigyes virágzó droguista-üzletében. Kereskedelmi elfoglaltsága mellett arra is tudott magának időt szakasztani, hogy a pesti egyetemen a vegyészeti előadásokat látogassa, a szakába vágó ismeretek gyarapítása végett. Utóbb Európa legelső kereskedelmi városait látogatá meg, 1842-ben pedig maga nyitott Pesten előbb droguista, utóbb terményüzletet.
A pesti "Lloyd-társaság", a "pesti gabona-csarnok", az "áru- és érték-tőzsde", a "magyar általános hitelbank" mind alapitói közé számítják őt, s 1859 óta, a pesti "kereskedelmi és iparkamrának" folyton elnöke. A kereskedelem és ipar terén kifejtett érdemeiért, 1866-ban a király a vaskorona-renddel diszité föl, s utóbb bárói rangra emelte.
Családi életének teljes boldogságához csak az az egy hiányzott, hogy házassági szövetsége gyermektelen maradt. A férjéhez méltó nemesszivü nő, ki a maga körében ép oly hiven gyakorolja a jótékonyság áldásait, szegény szülék egy leányát fogadá gyermekévé, s azt egészen maguk édes gyermeke gyanánt szerették s neveltetek. Megérhetek még boldogságát is, s láthaták szerető férj oldalán boldog nőnek és anyának is: a halál azonban az ifjú nőt kora sirba juttatá. Azóta a nemes pár az anyátlan kisded árvákat részesiti szivének minden jóságában. S a jótékonyság gyakorlására Kochmeister Frigyesnek akkor nyilt a legtágabb tér, midőn 1874-ben, az országos protestáns árvaház elnökévé megválasztatott. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1877. november 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page