Normál kép: 565_660_pix_Oldal_04_Kep_0001b.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 565_660_pix_Oldal_04_Kep_0001b_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Alvezérek a boszniai megszálló hadseregnél.
B. Joannovics István.

Ismertető szöveg: Báró Joannovics István altábornagy s a 18-ik gyaloghadosztály parancsnoka 1828-ban jan. 5-én született Pazaristében, a katonai őrvidék ottocsani ezredkerületé­ben. Katonai családból származik s hadi pályáját már 1842-ben megkezdé. Azt tartják róla, hogy emelkedését igazi érdemeknek köszönheti, s hogy az osztrák sereg legtapasztaltabb tisztjei közé tartozik.
Számos csatában vett részt, többször megsebesült s nem egy diplomacziai küldetést teljesített sikeresen.
1861-ben alezredesi rangban a boszniai osztrák főkonzulátusnak lett vezetője. Három és fél évet töltött itt e minőségben s hivatali teendői mellett nép- és tereptanulmányokat tett Boszniában és Herczegovinában, miért a kormány- és táborkartól dicséretben is részesült. Tagja volt ama nemzetközi bizottságnak, melynek föladata volt, hogy Herczegovina föllázadt kerületeit, Omer pasával, aszerdár-ekremmelegyetértésben, megbékitse.
A dalmácziai fölkelés alkalmával vité­zül küzdött a krivoscziai fölkelők ellen s Dragaly erőd mellett súlyosan megsebesült. Fölépülvén, 1870 tavaszán a déli Dalmácziában levő sereg parancsnoka s a cattarói kerület katonai és politikai kormányzója lett. Nehéz feladatát itt sikeresen oldá meg, ugy hogy a lázadó vidéken a kivételes állapot néhány hónap múlva meg volt szüntethető s a rend teljesen helyreállt.
1871 végén lőn vezérőrnagy s Ő Felségének dalmácziai útja alkalmával, 1874-ben emeltetett bárói rangra. 1876-ban altábornagy, 1877 június 22-én pedig a 18-ik gyaloghadosztály parancsnoka lett.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1878. szeptember 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page