Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0190.jpg   Méret: 770x940 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0190_nagykep.jpg   Méret: 1558x1902 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Nyárskard, csiszolt vasból, melynek lapos négyszögre alakított, csatornázott pengéje vége felé egy kétélű, nádlevél alakú lapos nyárssá van átalakítva s az alatt a pengébe egy rugós szerkezettel nyíló keresztvas van bevésett csatornában elhelyezve. A markolat vasból van, fekete bőrrel bevonva s a markolatfej egy körte alakú nagy vasgömb. A keresztvas hengerded vaspálcza, két végén hosszú kerek gombbá alakítva, melyre a pengénél a keresztvasból vízszintes irányban kihajló nagy vasgyűrű hárító szerkezet gyanánt van alkalmazva. Vadászatnál nagy vadakra használtatott. A penge hossza 107 ctm. XVI. század.



Tör, aczélból, melynek pengéje, keresztvasa és markolata egy darabból van kovácsolva. A kétélű penge négy lapra van alakítva, s a markolattól egy harmadrész hosszban középen vércsatornával van ellátva. A keresztvas egyszerű lapos nyujtvány, melyen a valószínűleg csont borítólapok lefoglalásához négy lyuk van áttörve. A markolat T alakú vas, egy oldalt csatornázott s a borító lapok lefoglalásához rajta három lyuk van áttörve. A keresztvastól egyenletesen keskenyül és hegyes csúcsba kifutó penge hossza 31 ctm., szélessége a keresztvasnál 3-5 ctm. Az egész tőr hossza nyéllel együtt 43.5 ctm. XIII. század.



Tőr, egyélű, hegye felé négyélűvé alakított vastag aczélpengével, melynek kurta keresztvasa két négyszög, nyakas vasgombban végződik. A hengereled alakú famarkolat csigásán fölfutó bordázattal bír és sárgaréz sodronynyal van körülcsavarva. A markolat feje egy körte alakú vasgömb, mely hat bordára van kireszelve. A penge hossza 24, a tőr egész hossza markolattal együtt 37 ctm. XV. század.



Tőr, kiindulásánál öt lapra alakított, két harmadrészben pedig csúcsáig négyélű, nyársszerű pengével. Keresztvas helyett egy vasgyűrű van alkalmazva, melyről a tőr éle és foka felé egy-egy vas félgömb hajlik le. A markolat hengerded alakú, vadkörtefából készült és vége egy félgömb alakú vassal van borítva. A penge egy harmadrészben rézzel borított, melyben ONANIR és más két érthetetlen szó van bevésve. A penge hossza 34 ctm., markolattal együtt 45.5 ctm. XV. század.



Kard, pallos szerű, egyenes, kétélű, aczélból, egyenes keresztvassal, két kézre való markolattal és lapos markolat-gömbbel. A penge mindkét oldalán 25 ctm. hosszú vércsatorna van, a melyben dárda ellen rohanó két farkas van sárgarézből beverve, az egyik oldalon e passaui jegy fölött egy hat küllős kör van beütve. A markolat fényezett diófából készült. A markolat-gömb két oldalán három szögletű czímer-paizsok vannak ezüstből beverve, az egyik paizsban egy oroszlán, a másikban egy sas látható. A penge 98.5 ctm. hosszú, legnagyobb szélessége 5-9 ctm., a markolat 17 ctm., a markolat-gömb 6.3 ctm. átmérj, a keresztvas 19.4 ctm. hosszú. A kard hüvelye bőrrel bevont s végén vaslemezcsusztatóval ellátott. A XIV. század végéről.



Kard, egyenes, kétélű. A penge mindkét oldalán három vércsatornával bir, a melyeket egészen a penge közepéig lehet követni. A penge csúcsa kétoldalt leszegett. A penge hossza 98 ctm., szélessége tövén 5 ctm., csúcsa felé 4 ctm., a markolatvas a gombbal együtt 21.5 ctm. hosszú, a keresztvas 21 ctm., a gomb 6 és 4 ctm., vastagsága 0.5 ctm. A XV. századból.



Kard, hosszú, egyenes, keskeny kétélű pengével, egyenes keresztvassal és hosszú, két kézre való markolattal, a mely nyolcz oldalú, körte alakú vasgombban végződik. A markolat vékony és erős bőrrel van bevonva. A penge 92 ctm. hosszú, legnagyobb szélessége 3 ctm., a keresztvas 22 ctm., a markolat 207 ctm., a markolat-gomb 6 ctm. hosszú. A XV. század elejéről.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page