Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0215.jpg   Méret: 770x1428 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0215_nagykep.jpg   Méret: 1420x2633 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Emberfogó, vasból, patkó alakban előre hajtott villával, melynek két száráról befelé véggel egymáshoz érő vasnyelv van csuklóvassal erősítve, melyek a nyakra történő tolásnál a szárakra behajlanak és az alattuk levő aczélrugók által helyükre visszalöketnek. A vas nyéltokból két hosszú vasfül nyúlik le a fogó rúdjára s ahhoz le van szögezve. A nyél vége vas körpánttal szegett s alul egy erős vastüske áll ki. A fogó nyilasának átmérője 22.5, a szárak magassága szintén 22.5 ctm. XV. és XVI. század. A lovon ülő pánczélos ellenségnek a nyeregből való lerántására használtatott.



Csatavilla (Stabsturmgabel), botban, mely vashengerben elrejtett három szuronyból áll, melyek ütésnél a hengerből három felé kiugranak. A bot alakú, fekete bőrrel bevont vashenger feje vésett és áttört vasbordák közt a görög mythologiából vett és rézből kivésett jelenetekkel van ékítve. Tetején egy oroszlánfejben végződő rugó egy vas ajtócskát fog le, mely a szuronyok nyilasát zárja el. A bot alsó végén egy áttört művű, körte alakú vasgömb van koptató gyanánt alkalmazva. A szuronyok négy élűek s lapjaik homorítottak. A középső szuronyon STOGHO | CREMA |, másik oldalon pedig a spanyol fegyverkovács neve GIO | BATISTA van bevésve. A középső szurony hossza 87.5 ctm., a két kisebb szélső szurony hossza 26.5 ctm. A bot hossza 117 ctm. XVI. század.



Díszpartizán, vasból, egy vasgömbből kiinduló, széles, levél alakú lándzsával és ív alakú, végén lefelé görbített hosszú tüskékkel, melyek egy-egy állat-fej alakú gombban végződnek. A tíz lapra alakított nyéltok a rúdra való erősítéshez hosszú két vas füllel van ellátva, melyek a nyolczszögletű tölgyfa rúdra vannak szögezve. A partizán vésett és bevert apró pontokból képezett lombdíszítéssel behintett s az aranyozás nyomait viseli magán. Hossza nyéltokkal együtt 42.5 ctm. XVI. század második fele.



Díszpartizán, csiszolt vasból, melynek kétoldalt végig bordázott, hosszú, kétélű vasa félhold alakú kettes tüskével van ellátva. A nyéltokból két hosszú vasfül nyúlik a tízszögletű tölgyfa rúdra s erre rá van szögezve. A partizán hossza nyéltokkal együtt 74.5 ctm. XVI. század.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page