Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0217.jpg   Méret: 770x1358 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0217_nagykep.jpg   Méret: 1512x2667 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Alabárd, csiszolt vasból, kurta, erős bárdlappal, mely a nyéltoknál három lyukkal van áttörve és egy tompa tüskével is ellátott, erős, lapos fokán levél és csillag alakú vésetek vannak. A bárd fokában egy lőlyuk van befúrva, melyből a töltényhez a hátlapon alkalmazott gyúlyuk vezet. Az alabárd fölött levő szurony villa alakú szárakkal külön van a nyéltokra húzva és a nyélre szögezve. A nyéltokból hosszú vasfülek nyúlnak le a nyolcz oldalú, kurta tölgyfa rúdra és nagy, lapos fej vasszögekkel vannak rászögezve. A nyélen ezen kívül négyesével csoportosított apró, vasfej szögek díszítés gyanánt vannak beverve. Alól a nyélen körpánt s a végéből vastüske áll ki. (A bárd nyakán egy elkoptatott majuskulás M betű, valószínűleg milanói kovácsbélyeg, van.) A bárd hossza tüskéjével 18 ctm., a bárdlap éle 12 ctm. XV. század második fele.



Hadinyárs, nádlevél alakú, csiszolt vasból, középen két oldalt a csúcsig futó magas bordával. Hengerded alakú rövid nyéltokja egy hosszú, kerek tölgyfa rúdra van ráhúzva és barna rojttal körül szegve. A nyárs lapjain lomb- és alakvésetek nyomai látszanak. Hossza 68.5 ctm. XVI. század.



Alabárd, olasz (Roszschinder), csiszolt vasból, levél alakú széles bárdlapja kétélű, és felső végén egy kétélű horog és szintén kétélű szurony, - fokából pedig egy éles kurta tüske áll ki. A hüvelytokról kétfelé vízszintes irányban szintén két hegyes tüske nyúlik ki. Az összenyomott hengerded alakú nyéltokból a nyolczszög bikkfa rúdra két hosszú vasfül nyúlik le és hozzá van szögezve. A nyél alul tokos durva vastüskében végződik. Az alabárd hossza 71.5 ctm. XV. század.



Alabárd, félhold alakú, háttal kifelé fordult keskeny bárdlappal, foka pedig Neptun-villa módjára van készítve. A lenyúló négy vasfüllel ellátott nyéltok hosszú, négyélű nyársban folytatódik, mely a bárd nyakán van áttolva s ahhoz egy mindkét végén hegyes vastüskével átütve. A bárdlapban paizsba zárva keresztes, ú. n. "birodalmi alma" van kovácsbélyegként beütve. A bárd hossza villás fokával együtt 24 ctm. A bárdlap éle 22 ctm. A nyárs hossza a hüvelyes nyakkal együtt 60 ctm. XV. század vége.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page