Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0236.jpg   Méret: 770x1371 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0236_nagykep.jpg   Méret: 1516x2699 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Kardnyárs (Runka), egyenes kard alakú, kétélű, hosszú aczélpengével, melynek közepén a csúcsig lapos borda fut végig s a penge felé görbül, félhold alakú keresztvasa is lapos és kétélű. A kardnyárs nyaka rugós szerkezet csuklóvason a nyélhez lehajtható s ez esetben a keresztvas két szára is a pengére feküdve borúl össze. A hüvelytok és nyak hadi jelvényekkel és lombdíszszel gazdagon bevésett s ugyanily lombvésetekkel borított a nyél végét befedő vas tok is. A nyél eredetileg bársonynyal volt borítva és sárgaréz fejű szögecskékkel czifrázva. Ezen alakjában a dísz-testőrség fegyveréül szolgált. A nyárspenge hossza 89 ctm. A keresztvasak kihajlása 29 ctm. A nyél hossza a nyakas tokkal együtt 124 ctm. XVi. század.



Nyárs, háromélű, vasból, homorú lapokkal, rövid egyenes keresztvassal és négy oldalú tokkal. Az egyik lapon sárgarézből a következő jegy van beverve: egy függélyes egyenesen fölül keresztbe fekvő vonal két végéről horog lóg le alul pedig hossznégyszög van, amelynek két oldalából egy-egy hegyes szög, az alsó csúcsokból egy ferde vonal áll ki. A keresztbe fekvő vonal fölött ferde négyszög emelkedik. Az aránylag rövid fanyélbe négy keskeny domború vas-lemez van díszítési beszögelve. A nyél alsó végén KM betű van kétszer beégetve. A nyárs 1.18 m., a tokkal együtt 1.34 m. hosszú. A keresztvas 9 ctm., a nyél a toktól számítva 90 ctm. A XV. századból.



Alabárd, svájczi, csiszolt vasból, kifelé karajolt élű széles bárdlappal, melyből fölfelé keskeny szurony, hátrafelé egy lapos tüske áll ki. A bárd fokát egy hosszú, négyszögletű, hegyezett erős vastüske képezi. A bárd nyakából villa alakban két igen hosszú vasfül nyúlik le, mely közzé a rúd van beillesztve s négy küllős sárgaréz csillagokon áttör vastag szögekkel a fülekhez szögecselve. A bárdlapon lyukak, makk alakú áttörés és minusculás O betűk sora képezi a díszt. Fegyverkovács-bélyeg gyanánt egy paizs alakban M alakú jegy s e fölött három golyó van beütve. A bárdlap hossza szuronyával együtt 43 ctm. XV. század vége.



Ostromvilla, csiszolt vasból, melynek négyélű két ága fölfelé áll, két ága pedig a nyéltokról a létrafogban való megkapaszkodáshoz lefelé görbül. A hosszú, nyolcz lapú nyéltokból hosszú vasfülek nyúlnak le a rúdra. A villa hossza a nyéltokkal együtt 43.5 ctm. XVI. század. Az olaszoknál még a XVII. században is használták. így például a savojaiak Genf ostrománál 1612-ben.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page