Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0238.jpg   Méret: 770x1345 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0238_nagykep.jpg   Méret: 1515x2646 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Szakálas lándzsa (Knebelsponton), kovácsolt vasból. A lándzsa pengéje levél alakú, közepén egészen a csúcsig menő erős bordával, alján három lyukkal ellátott szakállal. A keményfa nyélre két erős szöggel van a lándzsa pengetokja rászögelve. A penge hossza a tokkal együtt 39 ctm., legnagyobb szélessége 9 ctm., a szakálas rész 11 ctm. A nyél hossza: 1.30 m. A XVI. századból.



Alabárd, német, csiszolt vasból, melynek nyéltokja a bárdlap közepéig nyúlik be. A bárdlapból fölül egy négyélű lándzsa-szurony, a fokából pedig egy háromszög alakú tüske nyúlik ki. A nyéltok a négyszögű tölgyfa-rúdhoz hosszú vasfülekkel van leszögezve. A bárd fokában a stilizált liliom, XIV. századbeli lyoni kovácsbélyeg van beütve. A bárd hossza szuronyával együtt 34 ctm., a bárdlap éle 18 ctm. XIV. század.



Lándzsaszurony (Kriegssichel), csiszolt aczélból, nyéltokkal, mely hosszú tölgyfa nyélre van ráhúzva és négy leszögezett, hosszú vasszalaggal hozzáfoglalva. A nyéltok végére egy vastányér alakú foglalvány van ráhúzva. Az izmos nyéltok hat lapra van alakítva s ebből az eleinte egyélű, - négy ötödrészben pedig kétélűvé alakított, nádlevél alakú vastag szurony nyúlik fel. A szurony hossza nyéltokkal együtt 68.5 ctm., a rúd hossza 160 ctm. XVI. század.



Lándzsás csatabárd (Kriegshippe), csiszolt vasból, melynek bárdlapja elől-hátul élezett éle a középen dombosan kiül, és lándzsa alakú hegyes csúcsban végződik. Fokát két vasfül képezi, melyek közül egyik a bárdlap közepén, a másik a bárdlap alján van alkalmazva s azokon át a vaspánttal borított hosszú farúd át van dugva. XIV. század.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page