Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0267.jpg   Méret: 770x1165 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0267_nagykep.jpg   Méret: 1118x1692 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Lóhomlokdísz czímer paizsalakban ezüstből, külső felületén tűzben aranyozva. A homlokdísz xv. század végéről való gothikus áttört művű ezüst lombdiszítéssel van ékítve, a melyen doboló, hegedül, dudáló, tilinkozó, zenél alakok vannak ; a lombok között pedig állatok vannak kiöntve. Egyes virágokon a zománczozás nyomai láthatók. A hármas bordájú szegélyt, chrysopras, gránát, türkisz ékkövek rekeszes foglalványokban veszik körül, valamint a lombdiszítmény ágai között is hasonló félékkövek és három nagyobb hegyi jegecz látható. Az ékkövek egy része (9 drb) hiányzik.
A középen szívalakú vért közepén 7 1/2 ctm. hosszú, 1 ctm. átmérőjű tolltartó hüvely van megerősítve, a melyen szintén ezüstből készített virágok láthatók, melyeket középükön apró gránátok díszítenek.
A hüvely alatt kerek carneol van befoglalva, melynek égetett fehér felületén koszorúban IHS | MARIEF | ILIVS felirat olvasható. A carneol alatt zöld zománczos kerek lapon 1565 évszám I B betűk és egy nyilazó oroszlán alakja domborodik ki, a hüvely felett pedig ugyancsak zöld zománcz alapon két ezüstbe vésett czímerpaizs van felforrasztva, a melyek közül az egyikben BASKAI és hármas halmon álló gyűrűt tartó holló, a másikban BODO név és néhány virág látható.
Az egész m úgy látszik, hogy különböző rendeltetés ötvösművek darabjaiból lett összeállítva.
Az egész homlokdísznek a fejkantárhoz való megerősítésére négy kis karika szolgált. Hossza 29 ctm., legnagyobb szélessége 18 ctm. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page