Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0368.jpg   Méret: 770x1261 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0368_nagykep.jpg   Méret: 1316x2155 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "2684. Kard, egyenes, két él, tompított hegy sírna pengével, melyen a markolattól kezdve a penge egyharmad rész hosszában széles, lapos vércsatorna fut s ebben két oldalt aranynyal kiöntött török felirat és két egymásnak dőlő ív alakú vonal által négy részre osztott kör van kovácsbélyeg gyanánt durván beütve. A penge nyakazott s az S alakú keresztvas aranyozott lombvéseteket mutat. A famarkolat sodrott sárgaréz huzallal van körítve. Az étetett mivű lombdíszszel ellátott és egy szögletében átfúrt nagy markolatfej lapos és levágott csúcsú szív alakhoz hasonló s tetején egy kisebb gömb ül. A fahüvely fekete sagrinbőrrel bevont, csúsztató és hüvely-nyíláspánt, valamint a karikás pánt ezüsttel kiöntött lombarabeszkekkel borított. A penge hossza 83 ctm., szélessége 4*5 ctm. xvi. század. A körmendi várkastélyból.
3389. Kard, egyenes pengével, mely a csúcsától egyharmad részben két él és foka mellett mindkét oldalt vércsatornával van ellátva. A keresztvas aranyozott és vésett mivű ezüstből van s két vége a penge felé görbítve egy-egy nefelejtsszerű vésett virágban végződik. A markolat ébenfából való, sasfej alakú és két oldalán 3-3 aranyozott pityke van reá alkalmazva. A fekete sagrinbőrrel bevont hüvely csúsztató tokja, nyílásborító tokja és karikás két pántja aranyozott ezüstből van és gazdag, vésett virágarabeszkekkel borított. A penge hossza 78, szélessége 4 ctm. és fokánál két oldalt csipkés félhold alakok s egyik vércsatornában kovácsbélyeg gyanánt három beütött körlap által elválasztva két N betű van beütve. A xvi. századból. A körmendi várkastélyból.
3376. Kard, egyenes, sírna pengével, mely a keresztvastól kiindulva, mindkét oldalon kettes, tovább pedig hármas vércsatornával van ellátva és kifelé karajolt kétélű csúcsban végződik. A pengén két oldalt gazdag lombdíszek vannak, négy napraforgó-virággal bevésve. A hüvelyre és markolatra le- és illetőleg fölnyuló nyujtványokkal ellátott aranyozott egyenes réz keresztvas L alakú s fölnyuló szára kézvédő gyanánt szolgál. A markolat fából van, sűrű körbordázattal és fekete bőrrel borítva. A magyaros markolatkupak sima sárgaréz tokból van alakítva s a markolat végére ráhúzva. A fekete sagrinbőrrel bevont fahüvely magyaros foglalású, aranyozott sárgaréz élpánttal, sima és gazdag virágarabeszk-vésetekkel borított ovális boglárszer két karikás pánttal van ellátva, a szíjazatra való fölcsatoláshoz. A széles hüvelynyilásborító és széles csúsztató tok aranyozott réz, hasonló díszítéssel. A hüvely díszeinek alkalmazása után itélve, a kard jobb oldalon viseltetett s így balkézzel vívóé volt. A penge hossza 96, szélessége 4 ctm, xvi. század. A körmendi várkastélyból. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page