Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0483_1.jpg   Méret: 387x2155 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Ismertető szöveg: "Puska (3 db), könny vadászpuska, nyolczszöglet vont csővel, előre csapó kovás szerkezettel. Kettőnek a csöve dömöczkölt, - egyé sima csiszolt vas. A lobbantyún vadászjelenetek vannak bevésve, a cső a lőporkamránál aranynyal beöntött arabeszkekkel, egyiken JOSEPH HAMERL in WIEN (bécsi fegyverkovács a xviii. században ; lásd W. Doeheim "Handbuch der Waffenkunde" Lipcse, 1890. 647. lap), a másik kettőn PENZNETER IN WIEN nevek vannak aranynyal kiöntve. E két utóbbi puskacsövön egy kerülék alakú körül bordázott mélyedésben egy álló oroszlán s annak feje fölött S P betűk mint fegyverkovács-bélyeg van beütve.
A diófa agy a cs alatt végig fut és úgy ez, valamint az aranyozott réz foglalvány, réz sátorvas, s az ugyanezen érczből öntött tusaborító, czélgomb irányzó és puskavesszőttartó gyűrűk rokokó vesétekkel gazdagon borítottak.
A tusa jobb oldalán egy rugóval ellátott tolószerkezetű, keskeny, hosszú ajtócska a tusába vájt üreget fedi, mely a golyók és csavarhúzórészére szolgált rejtekül. A szíjazat tartására a sátorvason felül s a puskavessző első gyűrűjénél aranyozott rézkarikák vannak alkalmazva. (Egyikről hiányzik.) A cső hossza 73 ctm., a csőr 13 mm. átmérj.Súlya 3440 grm. xviii. század vége. A fraknói várból. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page