Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0525.jpg   Méret: 770x2143 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0525_nagykep.jpg   Méret: 942x2622 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Puska, kereklakatos, hátracsapó kovás szerkezettel. A kereklakat rugói kívülről láthatók és a kerék egy félkör lemezzel van borítva. Az ilyen szerkezet fegyvereket kurlandi vagy tschinkenradnak szokták nevezni, a melyek a kereklakatos szerkezet legrégibb alakjait képviselik. Az elnevezés eredete bizonytalan. Ez a puskafaj hazánkban nem éppen ritka. A kovatartó sárkányfejet ábrázol, fogója gömb alakú, s a rugóhoz sárgaréz lemezzel van erősítve. A serpenyőfedő, a kerék fedje, durva vonalakkal bevésett. A kerékrugójának könyökén lófejet utánzó sárgaréz lemezzel van borítva. A cső nyolcz szögletű; vége kevéssé kitáguló, hosszúkás czélgömbös s irányzékkal van ellátva.
Az irányzék mellett két oldalt egy-egy sugaras kőr, a cső alján pedig félkörök, ananászok és virágok, nap, hold és csillagok vannak beütve.
A fegyver ágya és tusája durván nagyolt vesétekkel díszített csont-betétekkel bir.
A tusán kör alakú csontlemezek állat- és Landsknecht - fejet ábrázolnak. A tusában levő golyótartó fedő-lemeze szintén csontdíszítésű.
A ravaszvédő s a sátorvas mellett a tusa lapja kiszélesedik.
A fa töltővessző számára fölül egy vésett csonthüvely van az ágyba erősítve. A cső űrátmérője (kaliber) 14 mm; hossza 1,12 m. A tusával együtt 1,41 m. Súlya: 4,200 gramm. A xvii. század elejéről. A fraknói várból. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page