Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0906.jpg   Méret: 770x681 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0906_nagykep.jpg   Méret: 1493x1321 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Sugár-ágyu, hátultöltő, vasból. Elül sima, hengeres, hátul nyolcz oldalú czélgömbbel és irányzókkal ellátott csővel. A cső szájánál öt magasan kiálló domború gyűrű van. A középső gyűrűből emelkedik ki a gömbös czélgömb. A cső hátsó részén, a gyujtó-lyuk fölött, 16 35 évszám és nehány vonalból álló virág alakú díszítés van bevésve. A díszítés fölött: CHRISTOV, egy négyszirmú virág, C, egy hatágú csillag, A, ismét egy négyszirmú virág és ASCHBEK név van bevésve. Az irányzók trapéz alakú lemez. A töltény-űr a cső alatt elhelyezett, hasáb alakú tartóban levő kecskebakhoz hasonló emeltyű-szerkezettel föltolható négy oldalú, belül hengeres üregű aczélhasábbal zárható el.
A töltő-űr fölső nyílását eredetileg szintén el lehetett zárni, a zárólemez azonban most hiányzik, csupán a forgó csattja és a bal oldallapon a letörött végű kapocs van meg belőle. A nyílás szabálytalan négyzet alakú, a melynek egy-egy oldala 3 ctm. hosszú.
A tűzkamra átmérője 3 ctm. A cső hossza 2,605 m. A cső alsó lapján, a végétől 23 ctm.-re, négyszögalakú anyacsavar van, a melybe a 25 ctm. hosszú forgattyúval ellátott emelőcsavar illeszkedik. A csavar az ágyútalpak között van megerősítve. A cső végétől 86 ctm.-re van a csövet tartó forgó-henger, a melyeknek fedő lapjai rozettaszerűleg díszítettek. E két forgóhengert a csuklón járó vaslemezzel lehet lezárni. A lezárás az egész talpon keresztül menő gömbös végű csavarok segélyével történik.
A keskeny ágyutalpak végig megvasaltak s oldalaikon vaslemezes díszítéssel bírnak. A talpak alján van a rugó-kapocscsal lezárható töltényrekesz, a melynek méretei a következők: 25 ctm. széles, 32 ctm. hosszú, 9 ctm. mély A vékony talpú kerekek 76 ctm. átmérővel és 8 küllővel bírnak. A cső súlya: 15,700 gramm.
A fraknói várból. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page