Normál kép: 381_476_pix_Oldal_23_Kep_0001.jpg   Méret: 770x552 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 381_476_pix_Oldal_23_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1782x1278 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A berlini halászati kiállításból: Tengeri állatok a japáni és khínai osztályban.
1. Tintahal. 2. Óriási sügér. 3. Szárnyas czápa. 4. Legyező hal. 5. Óriási rák. 6. Repülő hal 7. Üveg spongya. 8. Nemes korall.
1880. június

Ismertető szöveg: A nemzetközi halkiállitás, mely a múlt hónapokban Berlinben tartatott, s mely a világ különböző tengereinek lakóit csoportosította össze kicsiny helyen,e csodásaknak hirdetett tengeri szörnyek közül is mutathatott fel egynehányat. A khinai és japán tenger lakóiból mi is bemutatunk ezúttal olvasóinknak egy nem érdektelen csoportot.
Itt van először is a tintahal (Megatheuthus Marteusii), mely egy családba tartozik azon másik tintahallal, mely Európa tengereiben tanyázik (Sepia officinális).
Óriási rák, melyet a japániak Shimaganinak (Makrocheira Kaempferi) neveznek, szintén nem érdektelen példány.
Az óriás tügér (Megaperia Ishinayo), mely majdnem 2 méter hosszú, Japán tengereinek egyik nem gyakran előforduló lakója, mely a kiállításon is csak kitömött, de igen ügyesen kitömött állapotban látható. A szárnyas czápa, vagy mint másként nevezik tengeri angyal (líhina squatina) rendesen a tenger fenekén tartózkodik, hol lyukakban húzza meg magát, mint a mi menyhalunk, s onnan lesi az elhaladó prédát, hogy kellő időben megragadhassa.
A repüllö hal (Dactylopterus orientális) hatalmasan kifejlődött uszonyánál fogva azzal a tulajdonnal bír, hogy magasan a viz fölé vetheti magát, s mintegy repülni látszik. Hasonló hozzá a legyezös hal, melynek szintén hatalmas uszonya legyező alakra van kifejlődve.
Az üvegspongya, melynek képét szintén bemutatjuk, egyátalában nem hasonlít élö lényhez.
Még egy korallcsoport is van képünkön, névszerint a japáni nemes korall, mely abban különbözik az európai tengerekben honos koralltól, hogy szine nem egynemű, hanem sötétebb vörösön keresztül halványabb rétegek futnak el. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. julius 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page