Normál kép: 589_684_pix_Oldal_17_Kep_0001.jpg   Méret: 770x713 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 589_684_pix_Oldal_17_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1244x1152 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az európai hatalmak flottája Gravozában.
Svetland (Oroszország). Suffren (Franciaország). Téméraire (Anglia). Alexandra (Franciaország) admirális hajó.

Ismertető szöveg: Európa nagyhatalmainak flottája ott horgonyoz Raguza egyik kikötőjében, Gravozában. Czélja ismeretes. A csernagorczokat akarja segíteni, hogy a kicsiny Dulcignót, Albánia eme szép kikötőjét, hatalmukba keríthessék.
Anglia két nagy pánczélos hajóval vesz részt a tüntetésben, melyek közül az "Alexandra" kazamattás, a legújabb kor igényeinek megfelelően épült, s egyszersmind admirálisi hajó a második "Temeraire" s hozzájuk még egy ágyúnaszád a "Condor" és egy postahajó a "Helikon" csatlakozik. Francziaország, mely legkésőbb határozta el magát a részvételre, két hadihajót, a "Friedland" és "Suffrent" küldte, azonkívül egy postahajót, a "Hirondellt". Németország részéről csak egy korvette (egy sor ágyúval biró fahajó) van jelen, a "Viktória", Oroszország pedig kettővel képviselteti magát: a "Svetland" és "Jemstchony"-val. Olaszország két nagy pánczélost küldött: a "Palestrot" és "Rómát".
Ausztria-Magyarország mintha a hajók száma által is ki akarta volna fejezni, hogy az egész dologban leginkább érdekelt, s hogy rá nézve "proximus jam ardet Ucalegon", négy nagy hajóval jelent meg. Ezek közül a "Custozza" legnagyobb hajója összes flottánknak, melylyel csakis a "Tegethoff" versenyezhetne még. Óriási kazamattás hajó, melynek pánczélja több mint tenyérnyi széles, s négy óriási ágyú foglal ka zamattájában helyet, melyekkel nem csak oldalt, de előre felé is lehet tüzelni. Az egész legénység bent a pánczélozott helyiségben van elhelyezve, künn a fedélzeten csak a kapitány áll s egy villamos billentyű megnyomásával nem csak hogy kormányozhatja a hajót, de még az ágyukat is személyesen sütheti el.
Az osztrák-magyar monarkhia második hajója "Laudon", a harmadik "Prinz Eugen", a negyedik végül "Zrínyi", ez a nem nagy, de ügyes szerkezetű hajó, mely már másodszor végez ilyen szolgálatot, ott horgonyozván annak idején Konstantinápoly közelében is, midőn az angol flotta a Besika-öbölben tüntetett. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. október 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page