Normál kép: 563_658_pix_Oldal_23_Kep_0001.jpg   Méret: 781x1191 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A svéd trónörökös pár

Ismertető szöveg: "A menyegző, mint említők, múlt hó 20-án ment végbe Karlsruhéban, a menyasszony szülőinek palotájában, egyszerre a nagyherczegi pár ezüstlakodalmával. Esküvő után a fiatal pár a vőlegény északi hazájába utazott s Tull-garn kastélyában Stockholm mellett tölti a mézes heteket." (Forrás: Vasárnapi Ujság 1881. 28. évf. 41. sz. október 9.)



Belpolitikájában visszafogta az uralkodói jogokat, és ezzel hozzájárult, hogy Svédország egy parlamentáris monarchiává fejlődhessen. 1911-ben mégis véghezvitte akaratát a liberálisokkal szemben a svéd haderő fejlesztésében. 1918-ban támogatta a szociáldemokratákat egy választási reform véghezvitelében. Svédország az V. Gusztáv uralkodása alatt tomboló első világháborúban meg tudta őrizni függetlenségét. A háború után az államforma alkotmányos monarchiává alakult át. A második világháború alatt a király a nemzeti egység szimbólumává vált. Kezdetben nem tudta magát kivonni Németország támogatása alól, de 1943-ban a szövetséges erők fontos támogatójává vált Svédország. (Forrás: Wikipédia)



Az első világháború alatt Viktória királyné többször is meglátogatta édesanyját Németországban. 1918 szeptemberében legifjabb fia, Erik herceg meghalt spanyolnáthában, melyet a királyné hatalmas csapásként ért meg. Egy hónappal fia temetése után megint édesanyjához utazott, csakhogy a Németországban kialakult forradalmi helyzet, majd II. Vilmos császár lemondása miatt visszatérése Svédországba lehetetlennek bizonyult közel fél évig csak 1919 júliusában lehetett ismét svéd földön. Népszerűsége a világháború alatt és utána is megcsappant, mivel sokan úgy vélték, a németek támogatására próbálta meg rávenni férjét. Viktória királyné már fiatal korától kezdve rendszeresen betegeskedett, az orvosok hörghurutot diagnosztizáltak nála, de feltehetően tuberkulózisban is szenvedett. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page