Normál kép: 085_180_pix_Oldal_06_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 085_180_pix_Oldal_06_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1718x2289 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szibériába száműzöttek.
Állomáshelyre érkezés. Krasznojarszki utcza. Politikai fogoly szállítása.
A foglyok hajóra szállása. Fegyenczszállitmány találkozása egy theakaravánnal. A foglyok egy volgai bárkán.

Ismertető szöveg: A "Zvod zákonov", az orosz büntetőtörvény annyi mindenféle büntetés nemét tartalmazza, a mennyiről a többi európai büntetőtörvénynek fogalma sincs. A szabadságkorlátozó büntetések a következők : elzáratás kolostorba, börtönbe, száműzetés Oroszország belsejébe, deportálás minden polgári jogok elvesztésével, vagy azok megtartásával.
A deportáczióval járó büntetés igazán barbárnak nevezhető súlyosbítása az, hogy e büntetés kimondásával azonnal feloldódik minden családi kötelék. A kit kényszermunkára ítéltek, nem bírnak többé sem hitvessel, sem gyermekkel, a házasság, szüle és gyermek közti viszony föl van bontva.
Elveszik mindenét az utolsó ingig s fegyenczruhába bujtatják. Ebben a ruhában uj életet kell kezdenie s szerezhet milliókat, az mind tulajdona marad, annyira, hogy az állam még a deportáczió költségeit sem veheti meg rajta.
Ha a deportált jól viseli magát és szorgalmas, nem nehéz házhoz, udvarhoz jutnia s egy kis tőkét is szereznie, - mig ellenkező esetben évek hosszáig marad oda kovácsolva börtöne falához, akár ott rothadjon. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. február 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page