Normál kép: 181_284_pix_Oldal_04_Kep_0001.jpg   Méret: 770x962 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_284_pix_Oldal_04_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1102x1377 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zavargások Párisban. - Egy pékbolt megrohanása. Michel Lujza egy fekete zászlóval.

Ismertető szöveg: Egy másik csoport a Cannetes utcza felé nyomult, hol a 3-ik szám alatt egy sütőbolt van. Útközben, a Sévres-utczában már előbb megrohantak egy sütőboltot s most annál mohóbb étvágygyal tartottak az utóbbinak, melynek képét rajzunk mutatja.
A csoport között ott lépdelt, fekete zászlóval a kezében, Michel Lujza, a híres kommunista leány, ki lázító beszédeivel már annyi kellemetlen órát szerzet a rend embereinek. A fekete zászlóra az volt irva :"Kenyér vagy halál!"
Négy óra felé lehetett, mikor a csoport, mintegy hét nyolczszáz főből álló, ide érkezett.
A bolt egy nagy üvegtábláját azonnal bezúzták. Vagy tizenketten erre berontottak a boltba. A pékmester, a mint észre vette, hogy itt mi történik, sietett bezárni a bolt ajtaját de később észrevevén, hogy ugy is hiába való lenne, keresztbe fonta karjait s csak nézte, hogy hát mi lesz. És ezt nagyon okosan tette, különben ki tudja, mi történik vele. Igy a betörők csak a kenyerek után nyúltak, melyeket a tárva álló ajtón keresztül kidobáltak a tömeg közé. Majd a zsemlékre, lepényekre s egyéb finomabb süteményekre került a sor, mert a bolthelyiség két felé van osztva: kenyeres boltra és pástétomos boltra. Egy rendőrcsapat érkeztére a csoport szétfutott. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. márczius 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page