Normál kép: 481_576_pix_Oldal_10_Kep_0001.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 481_576_pix_Oldal_10_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1535x1023 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Webb kapitány halálának színhelye. - A Niagara örvénye

Ismertető szöveg: Rajzunk a zuhatag alatt levő nagy forgatagot mutatja a függőhíd közelében, mely hidat szintén a new-york-brocklyni óriási híd magyar eredetű tervezője, Eöbling János készítette. A Niagara e helyen a legkeskenyebb, de a sziklák közé szorítva, egyik legveszedelmesebb forgatagát itt látni, hol a hullámok örökös zajjal kavarognak s a magasra törő vizsugarak felül egész porfelleget borítanak föléje. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. augusztus 12.)



A Niagara-vízesés (angolul: Niagara Falls, franciául: les Chutes du Niagara) egy hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón. Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik elválasztva Ontario tartományt és New York államot. Niagara Falls, Ontario és Niagara Falls, New York ikervárosok között található, 27 km-re Buffalótól.
Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el.
A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsin-gleccseresedés végén az utolsó jégkorszakban a víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt utat magának ide a Niagara-lejtőn át az Atlanti-óceán irányába.
Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles: több mint 168 000 m2 zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m2 átlagosnál. Ez a legnagyobb vizhozamú vízesés Észak-Amerikában.
A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége és hasonlóan értékes hidroelektronikus ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent a gondviselők számára az 1800-as évektől fogva. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page