Normál kép: 577_672_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x457 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 577_672_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2260x1342 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Angol nők versenyúszása.
1. Fürdő-öltözetek 2. A versenybírák 3. Oldaluszás 4. Búvárugrás 5. cseberverseny 6. Jel az indulásra 7. A versenyuszás 8. Próbauszás ruhástól 9. Ugrás kilencz láb magasból 10. Buvárlások a viz fenekén 11. A díjak kiosztása 12. Mesterfogások 13. Uszás viz alatt

Ismertető szöveg: Képcsoportozatunk az úszásnak különböző módjait Í3 feltünteti egy úszóversenyen, melyet London egyik leglátogatottabb uszodájában e sport iránt érdeklődő nők rendeztek. Mert az angol nők, talán a francziákat kivéve, a nővilág legjobb és legszenvedélyesebb úszói. Nem érik be a csupa löcsböléssel, hanem igazi szakszerűséggel szeretnek áldozni Neptunnak, a vizek istenének. Csak kosztümök tekintetében szigoruabbak a franczia nőknél, a mi a hűs hullámok élvezetével szemben sok önmegtagadást von maga után.
Egyik legszebb és a versenyzésre legalkalmasabb mozzanata az úszásnak az alábukás, vagy buvárlás. Két dologban szükséges erre nézve nagy gyakorlottságot szerezni: a lélekzet visszatartásában és a viz alatt maradásban. Még nehezebb, s nőknél csaknem lehetetlen, az ugrásnak az a tökélye, mely minden valamire való úszónak legfőbb ambicziója és büszkesége. Ehhez nem elég az ügyesség, hanem erő is szükséges. Nagyon kevesen képesek arra, hogy kifogástalan ugrást produkáljanak gyakran a legszebben kigondolt fő- vagy lábugrásból is nevetséges, s a mellett igen kellemetlen "has" lesz.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. szeptember 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page