Normál kép: 673_768_pix_Oldal_11_Kep_0003.jpg   Méret: 770x1096 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 673_768_pix_Oldal_11_Kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1211x1724 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Germánia-szobor a Niederwaldon.

Ismertető szöveg: A szobor maga, egy kolosszális nőalak, magasan emelkedik a légbe, sok mérföldnyire láthatóan. Negyven láb magasságú maga Germánia alakja. A talapzat alsó része három lépcső fölött csoportozatot mutat, melyen "Rajna-apó" öreg alakja az ifjú "Mosel" alakjának, mint az uj birodalmi határ folyamának nyújtja át a vészjelző kürtöt. Két felől emelkedik a Háború, egy tüzes ifjú, ki szárnyas rohanás közben harczi trombitába fú, és a Béke, kezében pálmaággal és bőségszaruval nyugodtan haladó szelid alak.
E két szimbolikus alak közt foglal helyet a nagy, realisztikus kivitelű fő domborfaragvány, a "Wacht am Rhein", kőbe metszve. Középütt látható a császári hadvezér lóháton, körülte a berezegek, hadvezérek, tábornokok, mind élethűen faragott arczokkal jobbra érkező, balra haza induló katonák, - összesen kétszáz alak, köztök 150portraitszerü kivitelben. Alatt ok a német nemzeti himnusz teljes szövege, két utolsó sora, mely a képet magyarázza, nagyobb, aranynyal ragyogó betűkben:
Lieb Vaterland magst ruhig sein,
Fest steht und treu die Wacht am Rhein.
A most leirt nagy domborfaragványnyal egyenlő magasan állanak az oldal domborművek, jobbra az ujoncz, tartalékos és honvéd érkezése, balra visszatérésük az atya, a menyasszony, a nő és gyermek ölelő karjaiba. A homlokoldal közepén látható a birodalmi sas, a német államok czimereitől környezetten, fölötte a vaskereszt és e fölött a következő sorok: "Emlékezetül a német nemzet egyakaratu győzedelmes fölkelésére s a német birodalom újra fölállítására 1870-71 -ben." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. november 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page