Normál kép: 565_664_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1009 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 565_664_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 859x1126 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az uj Opera tagjai
Maleczkyné Ellinger Jozefa

Ismertető szöveg: "Ellinger Jozefa, a mai Maleczkyné, első tehetségei inkább a zongora művelésére irányultak s ebben Theindl és Khayll voltak első mesterei. Máskülönben is a leggondosabb nevelésben részesült s a színpadon kivül is a társas életnek egyik szívesen látott jelensége. Korán nyilatkozó hajlamai nem késtek Erkel Ferencz kitüntető figyelmét is magára vonni, s főleg az ő biztatásainak köszönhető, hogy a kezdő művésznő egész erejével énekesnői kiképeztetése felé fordult s Matteo Salvinak, ki a bécsi opera igazgatóságától való megválása után Budapesten telepedett meg, s ki Murszkát. Hollósy Kornéliát és Paulinát is tanította, jelesebb növendékei egyikévé lön.
1874-ben lépett föl először a nemzeti színházban "Tell Vilmos"-ban, mint Mathild, atyja oldala mellett. Egy évre rá már mint a színház szerződött tagja folytatta szerepléseit, s azonkívül is hangversenyekben, jótékony czélu s másnemű előadásokban. 1875-ben ment nőül Maleczky Vilmoshoz, operánk derék tagjához, s mint nő és családanya is ép oly lelkiismerettel és kötelességérzettel tölti be helyét, mint a nemzeti színház tagjai sorában. A komoly kötelességteljesítés vonásánál semmi sem jellemezhetné jobban Maleczkyné egyéniségét. Művészi ambicziójának összhangzatba hozatala a színpad pillanati érdekeivel, ez az, a mi énekének ízléses és finom előadásán s hangja kitűnő iskolázottságán kivül is méltán sorozható érdemei közé. És Maleczkyné a mellett hazafias szellemű művésznő, s nem egy előnyös ajánlat daczára, a melyben része volt, megmaradt mindeddig kizárólag magyar énekesnőnek.
Kiválóbb szerepeinek hosszú sorozatából kiemeljük "Hamlet" Ofeliáját, Gounod "Juliá"- ját, "Hunyadi László" Gara Máriáját, a "Hugenották" Valois Margitját, "Észak csillaga" Katharináját, melyekben már nehezen nélkülözhetné operánk és a közönség, mely régen fölvette kedvenczei közé. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1884. október 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page