Normál kép: ifjusag_vh_0011.jpg   Méret: 770x1075 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: ifjusag_vh_0011_nagykep.jpg   Méret: 913x1275 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: II. Vilmos német császár, királyunk hü szövetségese. Mikor Szerbia miatt háborúba keveredtünk, ő egész népével együtt azonnal mellénk állt és velünk együtt küzdött mindvégig.

Ismertető szöveg: "Aztán, akik nem rokonok is,minden két-három évben találkoztak, baráti kézszoritást váltottak, megcsókolták egymást, mint testvérek és folyton azt hirdették, hogy egyetlen vágyuk a békét fentartani. Még julius vége felé is Vilmos német császár nem akart hinni annak, hogy Miklós cár képes lesz az ő országát megtámadni és több levelet irt neki, ezzel a megszólitással : Kedves Miklós ! A cár pedig igy felelt : Kedves Vilmos ! Hasonlóképpen György angol király és Vilmos császár, akik unokatestvérek, juliusban még szintén leveleztek és Kedves Rokonnak szólították egymást ! Tehát tegnap még testvéri, baráti módon ölelkeztek a fejedelmek, ma pedig ellenségek gyanánt rontottak egymásra! Hogyan lehetséges ez ?" (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



II. Vilmos 1859. január 27-én született Potsdamban III. Frigyes német császár és Viktória német császárné legidősebb gyermekeként. Vilmos anyai ágon Viktória brit királynő unokája volt. Az egyik karja sorvadt volt. Egyes történészek szerint részben ennek tudható későbbi viselkedése. Magántanára, G. Hinzpeter szigorú, szinte spártai neveltetésben részesítette. Tanulmányait előbb Kasselban, majd a Bonni Egyetemen folytatta. Ezt követően belépett a hadseregbe. Szüleitől korán eltávolodott. Különösen édesanyjával volt rossz a kapcsolata, mivel ő a 19. századi liberális brit neveltetésben kívánta részesíteni. Édesapja liberális beállítottságát a gyengeség jelének tekintette és elhatározta, hogy ő kemény kézzel fog uralkodni. Egyes vélemények szerint ennek ellenére nem vetette meg teljesen a liberalizmust sem és a két különféle neveltetésből adódó feszültség okolható Vilmos nyugtalan természetéért. Gondolkodásmódját nagyban befolyásolta katonás, porosz neveltetése és rendkívül szerette a katonai parádékat is. Mindemellett intelligens, lendületes, de lobbanékony természetű volt. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page